Linkovi

Trump potpisao uredbu kojom bi moglo duže čekati na američku vizu


Trump očekuje preciznu provjeru podnosilaca zahtjeva za vize
Trump očekuje preciznu provjeru podnosilaca zahtjeva za vize

Čekanje na američke vize moglo bi da se produži pošto je predsjednik Donald Trump potpisao uredbu kojom se ukida jedna od smjernica administracije Baracka Obame u pogledu rokova za izdavanje viza u američkim konzulatima.

Uredbom, koju nisu komentarisale Bijela kuća i State department, ukida se jedna od ranijih smjernica čiji je cilj bio da skrati rokove za odobravanje neuseljeničkih viza, uključujuči studentske i turističke vize.

U prethodnoj Obaminoj uredbi od State departmenta se zahtijevalo da osigura da sa 80 posto podnosilaca zahtjeva za neuseljeničke vize budu obavljeni razgovori u roku od tri sedmice po podnošenju zahtjeva.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je Glasu Amerike da „predsjednik očekuje pažljivu i preciznu provjeru podnosilaca zahtjeva za vize, a ne ishitreni proces kako bi se izašlo u susret proizvoljnom roku”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG