Linkovi

Trump pozvao na jedinistvo muslimana u borbi protiv terorizma


Donald Trump u posjeti Saudijskoj Arabiji
Donald Trump u posjeti Saudijskoj Arabiji

Američki predsjednik Donald Trump je danas pozvao na muslimansko jedinstvo u borbi protiv terorizma, rekavši desetinama arapskih i muslimanskih lidera na regionalnom samitu u Rijadu da je u pitanju „sukob između dobra i zla”.

Trump je tokom prve posjete inostranstvu u svojstvu predsjednika, rekao da Sjedinjene Američke Države (SAD) žele koaliciju zemalja „koje imaju zajednički cilj da iskorijene ekstremizam”.

„Ovo nije sukob različitih vjera, različitih sekti ili različitih civilizacija”, rekao je Trump. „Ovo je sukob između varvarskih kriminalaca koji nastoje da unište ljudski život i pristojnih ljudi svih vjera koji nastoje da taj život zaštite.”

Trump, koji radi na tome da zabrani ulaz u SAD građanima iz šest pretežno muslimanskih zemalja, nije upotrijebio spornu frazu „radikalni islamski terorizam”, kao što je često činio u govorima održanim u Americi. Umjesto toga, on je apelovao na muslimanske lidere da se iskreno suprotstave „krizi islamskog ekstremizma i islamskim terorističkim grupama koje on inspiriše”.

Američki predsjednik je naglasio da borba protiv terorizma „znači biti ujedinjen protiv ubistva nevinih muslimana, gušenja žena, progonstva Jevreja i ubistva Hrišćana”.

„Vjerski lideri moraju apsolutno jasno da stave do znanja: Varvarsko ponašanje vam neće pružti slavu - zlo vam neće donijeti dostojanstvo”, kazao je Trump.

Trump je također ukazao: „Amerika je suverena zemlja i naš prvi prioritet je bezbjednost naših građana. Nismo ovdje da vam držimo lekcije kako da živite, šta da radite, ko da budete i kome da se molite. Ovdje smo da ponudimo partnerstvo zasnovano na zajedničkim interesima i vrijednostima i nastojimo da ostvarimo bolju budućost za sve nas. Ako smo ujedinjeni ne možemo biti neuspješni.”

Trump je u ovom govoru izdvojio Iran, optuživši Teheran da doprinosi nestabilnosti u regionu.

„Od Libana, preko Iraka do Jemena, Iran finansira, naoružava i obučava teroriste, paravojne snage i druge ekstremističke grupe koje šire uništenje i haos širom regiona”, zaključio je Trump.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG