Linkovi

AMERIKA: Mailovi Trumpa mlađeg potvrđuju komunikaciju s Rusijom


Donald Trump Mlađi i Natalia Veselnitskaya
Donald Trump Mlađi i Natalia Veselnitskaya

Novobjavljeni mailovi pokazuju da je tokom izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 2016. godine, ruska pravnica povezana sa vladom u Moskvi, obećala najstarijem sinu predsjednika Donalda Trumpa inkriminirajuće podatke o demokrati Hillary Clinton.

Mailovi također pokazuju da je Donaldu Trumpu mlađem rečeno da su ponuđene informacije dio napora ruske vlade da pomogne izboru njegovog oca.

Kada ga je „New York Times” obavijestio da se sprema da objavi tu informaciju, Trumpov sin je sam objelodanio prepisku sa američkim publicistom, koji je ugovarao sastanak Ruskinje Natalie Veselnitskaye i Trumpovog štaba.

U nastojanju da preduhitri „New York Times”, Donald Trump mlađi na Twitteru je jutros objavio, kako tvrdi, kompletan niz mailova, koji su doveli do prošlogodišnjeg sastanka sa ruskom pravnicom, navodno povezanom sa Kremljem.

U porukama stoji rečenica Roba Goldstona, poznanika koji je organizovao sastanak: „Očigledno su u pitanju poverljive informacije s visokog nivoa, ali je dio podrške Rusije i njene vlade gospodinu Trumpu.”

Nova informacija odnosi se na veliko pitanje, koje postavljaju obje strane: da li je Trumpov štab sarađivao sa Rusijom da bi pobijedio na izborima i da li je potencijalno prekršio zakon?

Dan Abrams, pravni analitičar televizijeske mreže ABC pokušao je da odgovori: „Dosluh sa Rusijom nije krivično djelo definisano zakonom. Ali postoji zakon o finansiranju kampanje, postoji izborni zakon, koji jasno kaže da se od stranih državljana ne smiju prihvatati stvari od vrijednosti.”

Donald Trump mlađi jutros je na Twitteru objavio: “Mediji i demokrate su uložili mnogo toga u priču o Rusiji. Ako je ovaj besmisleni sastanak sve što imaju, jasno je da su očajni.”

Senatori iz obje partije traže da svi koji su bili na tom sastanku budu ispitani u Kongresu – uključujući Donalda Trumpa mlađeg, Trumpovog zeta Jareda Kushnera i Paula Manafort, tadašnjeg šefa Trampovog izbornog štaba.

Demokratski senator iz države Virginia Mark Warner kaže: „Ovo je prvi put da je javnost vidjela jasan dokaz da su se visoki članovi Trampovog izbornog tima sastali sa Rusima u pokušaju da dođu do informacija, koje bi mogle da nanesu štetu Hillary Clinton.”

Donald Tramp mlađi izrazio je spremnost da sarađuje sa odborom za obavještajna pitanja, ali njegov advokat tvrdi da predsjednikov najstariji sin nije uradio „ništa loše”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG