Linkovi

Moguć Trumpov veto na sankcije Rusiji?


Anthony Scaramucci, direktor za komunikacije Bijele kuće
Anthony Scaramucci, direktor za komunikacije Bijele kuće

Bijela kuća je u četvrtak oprezno nagovijestila mogućnost da predsjednik Donald Trump uloži veto na nove sankcije Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, što je izazvalo oštre kritike zakonodavaca iz obje stranke.

„On će možda potpisati sankcije tačno u obliku u kojem jesu ili možda staviti veto na sankcije i pregovarati o čak oštrijim mjerama prema Rusima”, naveo je direktor za komunikacije Bijele kuće Anthony Scaramucci u izjavi za CNN.

Čak i nagovještaj ideje o vetu izazvao je brzu reakciju na Capitol Hillu. Vođa senatske većine Jonh Cornyn izjavio je da bi bilo bolje da je Bijela kuća sarađivala sa Kongresom na izradi tog zakona.

Demokratski senator Ben Cardin ocijenio je da bi ulaganje veta značilo da predsjednik Trump ne želi da iskoristi priliku da bude čvršći u odnosima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dok je njegov kolega Bob Menendez poručio da „Kongres ima moć poništi veto, i da će predsjednikov veto biti poništen”.

Vođa senatske manjine Chuck Schmuer „smiješnim” je ocijenio objašnjenje da bi Trump mogao da pregovara čak čvršće sankcije prema Rusiji.

Predstavnički dom je usvojio sankcije Rusiji sa 419 glasova za i tri protiv, a slična proporcija glasova očekuje se i prilikom usaglašavanja mjere u Senatu.

Cilj zakona je da Moskva, Teheran i Pyongyang plate ekonomsku cijenu zbog niza aktivnosti kojima se Washington protivi i da se Kongresu da ovlaštenje da blokira bilo koji predsjednkov potez usmjeren ka suspenziji kaznenih mjera.

Zamjenik ruskog šefa diplomatije Sergei Ryabkov izjavio je ranije da će Moskva verovatno odgovoriti Americi ako se sankcije uvedu. Prema ruskim državnim medijima, on je upozorio da će nove sankcije ugroziti svaku šansu poboljšanja odnosa Moskve i Washingtona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG