Linkovi

Trump: Amerika podržava hrvatsko-poljsku inicijativu


Donald Trump se rukuje sa poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom tokom posjete Poljskoj i učešću varšavskom samitu

Američki predsjednik Donald Trump se obratio danas na samitu Inicijative tri mora u Varšavi. Inicijative su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska 2016. godine sa ciljem da se zemlje istočne i srednje Evrope u kojima živi oko 112 miliona ljudi modernizuju, integrišu i ujedine.

„Ovdje smo kako bi smo pokrenuli novu budućnost za energiju koja će donijeti prosperitet za sve naše građane. Mi smo sada izvoznik velike količine energije. Ako su vam potrebni energenti, slobodno nas nazovite. Amerikanci podržavaju nacije Inicijative tri mora”, kazao je Trump.

Inicijative tri mora uključuje saradnju 12 zemalja. Uz Poljsku i Hrvatsku, tu su još Austrija, Slovenija, Mađarska, Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Bugarska i Rumunija.

Andrzej Duda, poljski predsjednik, kazao je da je Amerika u mogućnosti izvoziti veliku količinu ukapljenog plina na godišnjem nivou i da je riječ o perspektivnom dobavljaču.

Trump je rekao da Amerika podržavamo napore zemalja ostvare prosperitet i sigurnost, kao i partnerske odnose sa drugim zemljama.

Podsjetio je da većina infrastrukture u istočnoj i srednjoj Evropi datira iz sovjetskog razdoblja, navodeći da su u upotrebi stare ceste i plinovodi. Rekao je da će putem dogovorene inicijative infrastruktura tih zemalja postati jednaka zapadnom dijelu Evrope.

„Ja mislim da će nacije Inicijative tri mora, također, rezultirati tome da će i Amerika prosperirati”, kazao je Trump, te dodao kao očekuje da se i poslovi brzo završe.

Navodeći da je Amerika postala velik izvoznik energije, Trump je kazao da se nada kako će zemlje iz Inicijative tri mora iskoristiti te resurse, dodavši da Amerika nikada neće koristiti energiju da „prisili vaše nacije na bilo što”.

„Ne želimo imati monopolistički položaj. Amerika će biti vjeran partner na izvozu i prodaji naših kvalitetnih i jeftinih izvora energije, kao i tehnologije povezane uz te izvore”, naveo je američki predsjednik.

Dodao je kako će pokrenute inicijative omogućiti zemljama da ostanu suverene i nezavisne od vanjskog utjecaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG