Linkovi

Bijela kuća i Evropa različito vide Trumpovu prvu posjetu inostranstvu


Donald Trump i prva dama Melania Trump okončali devetodnevnu posjetu inostranstvu
Donald Trump i prva dama Melania Trump okončali devetodnevnu posjetu inostranstvu

Predsjednik Donald Trump se vratio uobičajenom životu u Washingtonu i odmah napao medijske izvještaje da postoji bura u Bijeloj kući, kao i nove elemente istrage njegovih savjetnika i njihovih veza sa Rusijom. On je također na Twitteru napisao: „Posjeta inostransvu je bila veliki uspjeh za Sjedinjene Države. Težak posao, ali veliki rezultati.”

Predstavnik za štampu Bijele kuće Sean Spicer je sinoć također u poruci na Twitteru, saopštio da je prva devetodnevna posjeta Trumpa inostranstvu u svojstvu američkog predsjednika bila uspješna.

Samo nekoliko sati ranije predsjednik Trump je rekao američkim vojnicima stacioniranim na Siciliji da je ojačao veze sa saveznicima.

To se pak ne poklapa sa ocjenama evropskih lidera i većine medija sa tog kontinenta. Evropska reakcija, posebno u ključnim prestonicama Berlinu i Parizu, na Trumpovu posjetu je bila veoma različita od karakterizacije Bijele kuće i „uspjeh” nije riječ koja je upotrijebljena u tom smislu.

Evropski funkcioneri navode da transatlanski saveznici nisu sada više ujedinjeni no što je to bio slučaj prije Trumpove posjete i ističu kako su uvjereni da će Evropa morati više da djeluje sama - što su i očekivali da će biti slučaj neposredno poslije izbora Trumpa za predsjednika. Za evropske lidere Washington nije više pouzdani saveznik.

To je u širokom smislu bilo i gledište evropskih medija. Novinski naslovi čitave nedjelje su pružali kontradiktornu sliku od verzije Bijele kuće o sastancima. Belgijski Le Soir je donio na svojoj naslovnici „Trump gura svoje saveznike”, dok ga je njemački finansijski list Handelsblat nazvao „Glavnokomandujući neotesanko”.

Evropljani su se nadali da bi ova Trumpova posjeta mogla da dovede do novog smjera u transaltanskim odnosima koji su poremećeni njegovim izborom - i da će uspjeti ubijedititi američkog predsjednika da svijet više vidi njihovim očima. Ali od Brisela do Sicilije, bilo je usiljenih osmijeha, nelagodnosti i neskrivenih podjela povodom čitavog spektra pitanja - od trgovine i imigracije do sankcija Rusiji i klimatskih promjena.

Evropski lideri i zvaničnici su se generalno žalili medijima da Trump i njegovi saveznici nemaju veliko znanje o osnovim činjenicama posebno transatlanskoj trgovini, te je Suddeutsche Zeitung naveo da su Trump i njegovi pomoćnici izgleda imali utisak da Amerika ima zasebne trgovinske sporazume sa svakom članicom EU zasebno, dok je francuski Le Monde naveo: „Tokom svoje posjete predsjednik Trump je ponovo istakao svoju maksimu Amerika prvo, odbivši da preduzme korak ka poboljšanju američko evropskih odnosa.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG