Linkovi

SUSRET TRUMPA I MACRONA: „Nešto se može dogoditi” sa Pariškim klimatskim sporazumom


Prvi dan posjete okončan je večerom dvojice predsednika i prvih dama na Ajfelovoj kuli

Američki predsjednik Donald Trump u dvodnevnoj je posjeti Francuskoj na poziv predsjednika Emmanuela Macrona.

Predsjednika Trumpa i prvu damu Amerike Melaniju francuski predsjednik Macron je svečano dočekao u Palati invalida, poslije čega su dvojica lidera održali sastanak u četiri oka u Jelisejskoj palati.

Poslije toga sastanka održana je zajednička konferencija za novinare dvojice lidera. Francuski predsjednik je saopštio da njegova zemlja i Amerika traže od diplomata da u narednim sedmicama iscrtaju „konkretnu” incijativu za okončanje sukoba u Siriji i budućnost te zemlje.

“Kada je riječ o situaciji u Iraku i Siriji, saglasili smo se da radimo zajedno naročito na građenju mape za poslijeratni period”, rekao je Macron dodajući da to očekuje da urade pet stalnih članica Ujednjenih nacija.

Prema rečima Trumpa, razgovarano je i o borbi protiv fundamentalističke organizacije Islamska država, kao i o drugim kriznim žarištima u svijetu.

Trump je zatim ponovio da će njegova administracija nastaviti da insistira na „poštenijim trgovinskim sporazumima”, koji će biti „recipročni i fer”.

Također je nagovijestio da se po pitanju Pariškog klimatskog sporazuma „nešto može dogoditi”, ali nije bio precizan šta.

Prvi dan posjete okončan je večerom dvojice predsednika i prvih dama na Ajfelovoj kuli, dok će Trump danas biti počasni gost tradicionalne vojne parada povodom francuskog državnog praznika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG