Linkovi

Macron i Trump, Bastilja i Rusija


Macron i Trump na paradi u Parizu na Dan bastilje
Macron i Trump na paradi u Parizu na Dan bastilje

Američki i francuski predsjednik Donald Trump i Emmanuel Macron na vojnoj su paradi u Parizu na Dan Bastilje, dan nakon što su razgovarali o ključnim svjetskim problemima, poput borbe protiv terorizma. Tramp je poručio kako Francuska i Sjedinjene Države „dijele duh revolucije”.

Francuski poziv američkom predsjedniku Trumpu na vojnu paradu u Parizu, kojom se obilježava prekretnica Francuske revolucije 1789. godine, ima simboličnu, ali i političku poruku.

Obilježavanje Dana bastilje
Obilježavanje Dana bastilje

Ove se godine, naime, na Dan bastilje obilježava i stogodišnjica ulaska Sjedinjenih Država u Prvi svjetski rat. Duž Šanzelizea, pored hiljada francuskih vojnika paradiralo je oko 150 američkih vojnika, pilota, marinaca, a Pariz su prelijetali i američki avioni.

Osim tog simbolizma, francuski predsjednik Macron, kako prenose američki mediji, druženjem sa Trumpom želi učvrstiti poziciju svoje države na globalnoj političkoj sceni, ali i pokušati da bude most između Amerike i Evope u vrijeme zahladnjelih odnosa. Poručio je kako je bitno da on i Trump imaju direktan kontakt i razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

„Imamo puno neslaganja sa Rusijom, ali u trenutnom okruženju, posebno na Bliskom istoku, neophodno je da radimo zajedno, razmjenjujemo informacije, razmotrimo neslaganja i pokušamo pronaći rješenja. Dakle, to je moj odnos s Rusijom. Očigledno je da nemamo isti odnos kao sa Sjedinjenim Državama, ali takav je naš dugogodišnji odnos s Rusijom. I mislim da je važno da obojica imamo direkne razgovore i kontak sa predsjednikom Putinom”, kazao je Macron.

Obilježavanje Dana bastilje
Obilježavanje Dana bastilje

Što se američkog predsjednika tiče, on je promijenio svoj raniji stav o Parizu kao gradu koji je preplavljen ekstremistima, te je kazao da je to mirno i lijepo mjesto, a Macron odličan predsjednik, koji će biti strog prema onima koji krše zakon.

Trump je novinarima rekao da je sa francuskim predsjednikom razgovarao o prekidu vatre u Siriji, te o Ukrajini i drugim pitanjima.

"Danas se suočavamo sa novim prijetnjama režima poput Sjeverne Koreje, Irana i Sirije i vladama koje ih finansiraju i podržavaju. Takođe se suočavamo sa velikom prijetnjama terorističkih organizacija koje vode rat protiv nedužnih života", kazao je američki predsjednik.

Obilježavanje Dana bastilje
Obilježavanje Dana bastilje

O Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama Macron i Trump ponovili su da imaju različite stavove, a američki predsjednik je u svom stilu kazao: „Nešto bi se moglo desiti. Razgovaraćemo o tome u bliskoj budućnosti i ako se desi bit će sjajno, a ako ne, opet će biti u redu.”

Pariz je u vrijeme posjete Trumpa pod enormnim mjerama sigurnosti, koje su i inače pojačane zbog serije terorističkih napada u Francuskoj ove godine. Tako se Danom bastilje obilježava takođe i godišnjica napada kamionom u Nici, u kojem je ubijeno više od 80 ljudi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG