Linkovi

Prvi američki predsjednik na Zidu plača


Donald Trump tokom posjete Izraelu obišao Zid plača

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump doputovao je u Izrael, a prvi je predsjednik SAD-a koji je tokom svog mandata obišao Zid plača, najsvetije mjesto na kojem Jevreji mogu da se mole, a nalazi se u istočnom Jerusalemu.

Hrišćanin Trump sa crnom jarmulkom išao je sam do velikog kamenog zida, pošto mu je ispričana historija Zida plača. Držao je ruku pola minuta na zidu, a potom, kao što je to običaj, stavio napisanu kratku molitvu u pukotinu zida.

Prilikom planiranja Trumpove posjete Izraelu, američka delegacija je odbila zahtjev da ga premijer Benjamin Netanyahu prati do Zida plača, rekavši Izraelcima: „To nije vaša teritorija. To je dio Zapadne obale, dio zemlje koju je Izrael anektirao u ratu od šest dana, 1967. godine.“

Budući status Jerusalema je jedno od glavnih nerješenih pitanja u okviru pregovora o mogućem uspostavljanju Palestine kao države koja živi u miru pored Izraela. Iako Izrael smatra Jerusalem svojim glavnim gradom, međunarodna zajednica ga ne priznaje kao izraelsku prestonicu, strane ambasade locirane su u Tel Avivu.

Palestinci žele Istočni Jerusalem kao prijestolnicu svoje buduće države. Trump je tokom svoje predsjedničke kampanje govorio da će preseliti američku ambasadu u Jerusalem, ali je odustao od toga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG