Linkovi

Prvi američki predsjednik na Zidu plača


Donald Trump tokom posjete Izraelu obišao Zid plača
Donald Trump tokom posjete Izraelu obišao Zid plača

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump doputovao je u Izrael, a prvi je predsjednik SAD-a koji je tokom svog mandata obišao Zid plača, najsvetije mjesto na kojem Jevreji mogu da se mole, a nalazi se u istočnom Jerusalemu.

Hrišćanin Trump sa crnom jarmulkom išao je sam do velikog kamenog zida, pošto mu je ispričana historija Zida plača. Držao je ruku pola minuta na zidu, a potom, kao što je to običaj, stavio napisanu kratku molitvu u pukotinu zida.

Prilikom planiranja Trumpove posjete Izraelu, američka delegacija je odbila zahtjev da ga premijer Benjamin Netanyahu prati do Zida plača, rekavši Izraelcima: „To nije vaša teritorija. To je dio Zapadne obale, dio zemlje koju je Izrael anektirao u ratu od šest dana, 1967. godine.“

Budući status Jerusalema je jedno od glavnih nerješenih pitanja u okviru pregovora o mogućem uspostavljanju Palestine kao države koja živi u miru pored Izraela. Iako Izrael smatra Jerusalem svojim glavnim gradom, međunarodna zajednica ga ne priznaje kao izraelsku prestonicu, strane ambasade locirane su u Tel Avivu.

Palestinci žele Istočni Jerusalem kao prijestolnicu svoje buduće države. Trump je tokom svoje predsjedničke kampanje govorio da će preseliti američku ambasadu u Jerusalem, ali je odustao od toga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG