Linkovi

Trumpov govor u Poljskoj: Rusija da prekine sa destabilizirajućim aktivnostima


Donald Trump za govornicom u Varšavi
Donald Trump za govornicom u Varšavi

Sa Trga Karasinski u Varšavi, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump je održao svoj prvi govor u Evropi. Kazao je da mu je velika čast stajati pokraj spomenika varšavskom ustanku protiv nacista 1944. godine.

„Amerika voli Poljsku i voli poljski narod. Puno vam hvala”, kazao je Trump na početku obraćanja.

Trump je rekao da su planovi Amerike jačanje trgovinskih odnosa sa Poljskom i da su predani osigurati pristup alternativnim izvorima energije.

„Stoga, Poljska i njeni susjedi neće više biti taoci jednog dobavljača”, kazao je Trump.

Inicijative tri mora

Čestitao je poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na pokretanju Inicijative tri mora, čiji je cilj modernizacija i ujedinjenje zemalja srednje i istočne Evrope.

Inicijative tri mora uključuje saradnju 12 zemalja. Uz Poljsku i Hrvatsku, tu su još Austrija, Slovenija, Mađarska, Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Bugarska i Rumunija.

Poljski predsjednik je kazao tokom samita Inicijative tri mora da je Amerika u mogućnosti izvoziti veliku količinu ukapljenog plina na godišnjem nivou i da je perspektivan dobavljač.

Zajedničke vrijednosti

U govoru je Trump rekao da je nedavno tokom posjete Saudijskoj Arabiji pozvao muslimanski svijet na zajedničku borbu protiv terorizma.

„Amerika je bila žrtva brojnih terorističkih napada, ali zaustavit ćemo terorizam. Zajedno ćemo uništiti terorizam, njihovo finansiranje i njihovu ideologiju. Uvijek ćemo pružati dobrodošlicu novim građanima koji dijele naše vrijednosti, ali uvijek ćemo zatvarati granice za bilo kakav terorizam, ekstremizam”, rekao je američki predsjednik.

Trump je pozvao Rusiju da prestane sa svojim destabilizirajućim aktivnostima u Rusiji i u drugim dijelovima svijeta i da ne podupiru više sirijski i iranski režim, ali i da se pridruži zajednici odgovornih nacija u borbi protiv zajedničkih neprijatelja i u odbrani moderne civilizacije.

Raketni sistem

Kazao je i da Amerikanci znaju da su snažni savezi neovisnih država najbolja odbrana slobode i interesa.

„Zato moja administracija traži da sve države članice NATO-a konačno ispune svoje finansijske obaveze. Kao rezultat tog insistiranja, milijarde dolara su počele odlaziti za NATO. Ljudi su šokirani jer milijarde dolaze od zemalja koji nisu bile spremne finansijski ispuniti obaveze”, naveo je Trump.

Pozdravio poljsku odluku o kupovini američkog raketnog sistema, kao i što novac ulaže u odbranu. Kazao je da je Poljska danas jedan od važnijih partnera u Sjeveroatlantskom savezu (NATO).

Na kraju govora Trump je kazao: „Zapad nikada neće biti slomljen, naše vrijednosti će prevladati, naš narod će biti prosperitetan i naša civilizacija će pobijediti.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG