Linkovi

Da li je Trump tražio od FBI-a da obustavi istragu o Flynnu?


Donald Trump, Michael Flynn i James Comey
Donald Trump, Michael Flynn i James Comey

Nakon iznenađujućeg otkrića da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump možda tražio od tadašnjeg direktora Federalnog istražnog biora (FBI) Jamesa Comeya da obustavi istragu o bivšem savjetniku za nacionalnu bezbjednost Michaelu Flynnu, moćni republikanac, predsjedavajući Kongresnim komitetom, zatražio je od FBI-a da preda Komijeve bilješke o incidentu u roku od sedam dana.

Bilješke sa sastanaka

U pismu vršiocu dužnosti direktora FBI Andrewu McCabeu, predsjedavajući Komitetom Predstavničkog doma za nadzor Jason Chaffetz, traži da „svi memorandumi, zaključci i snimci, koji se odnose ili su u vezi sa bilo kakvom komunikacijom Comeya i predsjednika” budu dostupni Komitetu do 24. maja.

New York Times prvi je objavio priču kasno u utorak, javljajući da Comey ima ispisanu bilješku sa detaljima razgovora sa Trumpom, dan nakon što se Flynn povukao pod pritiskom prošlog februara.

Priča New York Timesa kaže da je bilješka bila dio dokumentovanog slučaja koji je Comey pripremio kako bi dokumentovao svoje shvatanje da su predsjednikovi zahtjevi bili neprikladni.

Nekoliko pravnih analitičara smatra da bi bilo kakav sličan zahtjev bio smatran opstrukcijom pravde, što je prekršaj za smjenu. Predstavnik Adam Schiff, ugledni demokrata u Komitetu za bezbjedonosna pitanja Predstavničkog doma, rekao je na konferenciji za novinare u utorak: „Ukoliko je to tačno, to je još jedna uznemirujuća tvrdnja da je predsjednik možda uključen u miješanje ili u opstrukciju istrage".

New York Times izvještava da se bilješke u realnom vremenu FBI-ovih agenata naširoko prihvataju u sudu kao kredibilni dokazi o razgovorima.

Trumpova Bijela kuća prebacila se u „krizni mod”, nakon što je objavljena priča. Saopštenje izdato u utorak uveče nije se direktno odnosilo na izvještaj Timesa, ali je u njemu negirano da je Trump zatražio od Comeya, ili bilo koga drugog, da okonča istragu o Flynnu.

„Iako je predsjednik često iznosio svoje viđenje da je general Flynn pristojan čovjek koji je služio svojoj zemlji i štitio je, predsjednik nikada nije zatražio od gospodina Comeya ili bilo koga drugog da okonča bilo koju istragu, uključujući i bilo koju istragu koja se odnosi na generala Flynna”, kaže se u saopštenju. „Predsjednik ima krajnje poštovanje za svoje agencije koje sprovode zakon i za sve istrage. To nije istinit niti tačan prikaz razgovora između predsjednika i gospodina Comeya.”

U odvojenoj izjavi izdatoj u isto vrijeme, administracija je ukazala da je tadašnji zamjenik direktora FBI-a, McCabe, rekao je senatskom komitetu prošle nedjelje da se Bijela kuća nije miješala u bilo koju istragu.

Kontroverze FBI-a

Trump je iznenada otpustio Comeya prošle nedjelje, stvarajući time oluju političkih kontroverzi i izazivajući pozive za imenovanjem specijalnog tužioca ili nezavisne komisije koja bi istražila bilo kakve veze Trumpa i Rusije.

Zvaničnici Bijele kuće naglašavali su da istraga o Rusiji nema nikakve veze sa Trumpovim otpuštanjem Comeya, dok je Trump sam u intervjuima navodio da je to bio barem djelimični motiv.

Kolege Comeya rekle su da je bivši direktor FBI-a pažljivo pisao bilješke na sastancima, posebno onim politički osjetljivim, i da je bilo izvještaja posljednjih nedjelja koji su sugerisali da takvi memorandumi postoje.

Ostavka Flynna uslijedila je nekoliko sati nakon što je Sekretarijat za pravosuđe upozorio Bijelu kući da je Flynn možda podložan ucjeni zbog njegovih kontakata sa ruskim ambasadorom Sergeyom Kislyakom i prije nego što je Trump preuzeo dužnost.

Portparolka FBI-a odbila je da komentariše detalje o bilješkama koje je sačinio Comey.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG