Linkovi

SAD – Rusija: Susret predsjednika trajao više od dva sata


Nakon dijela razgovora iza zatvorenih vrata, dužeg od očekivanog, slijedilo je i još nešto pomalo neubičajeno - nije bilo obraćanja novinarima nakon okončanja susreta.

Prvi direktan, licem u lice, susret predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa i predsjednika Rusije Vladimira Putina, trajao je više od dva sata i uveliko je zasjenio sumit lidera 20 ekonomski najmoćnijih zemalja, održan danas u njemačkom lučkom gradu Hamburgu.

Početak dugo iščekivanog susreta dvojice predsjednika, otvoren za reportere i televizijske snimatelje, bio je vrlo srdačan. Tokom tog dijela i Trump i Putin su izrazili optimizam, zadovoljstvo prvim susretom oči u oči i međusobno poštovanje. Takođe su se prisjetili i ranijih telefonskih razgovora, istakavši da ta vrsta kontakata nije dovoljna.

"Predsjednik Putin i ja smo razgovarali o različitim stvarima i imali dobrih razgovora. Razgovaraćemo i sada i očigledno je da će to biti nastavljeno. Radujemo se mnogim pozitivnim stvarima za Rusiju, za Sjedinjene Države i sve druge koji se nači razgovori budu ticali. Čast mi je biti sa Vama i hvala" – rekao je Donald Trump, predsjednik SAD.

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, govoreći na ruskom uz simultanog prevodioca, takođe je izrazio nadu da će susret sa američkim predsjednikom rezultirati pozitivnim ishodom:

"Vaša ekselencijo, gospodine predsjedniče, u više navrata telefonom smo razgovarali o vrlo bitnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima. Ti razgovori ipak nisu definitivno dovoljni. Možemo ići dalje, imati pozitivan razvoj u našim bilateralnim odnosima i biti u stanju rješavati najaktualnije međunarodne probleme za koje mislim da su nužni naši osobni susreti. Oduševljen sam što Vas susrećem osobno i nadam se, kao i Vi, pozitivnim rezultatima."

Nakon dijela razgovora iza zatvorenih vrata, dužeg od očekivanog, slijedilo je i još nešto pomalo neubičajeno - nije bilo obraćanja novinarima nakon okončanja susreta.

Današnjem direktnom susretu američkog i ruskog predsjednika prethodila su dva momenta, takođe istaknuta u gotovo svim medijima. Predsjednik Trump je, na njemu svojstven način, putem Twittera saopštio da se, uz susrete sa drugim liderima zemalja, članica grupe G-20, raduje i susretu sa predsjednikom Putinom. I njihovo prvo rukovanje, neposredno pred početak samita, takođe je bilo vrlo srdačno.

SAD – Rusija: Susret predsjednika trajao više od dva sata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG