Linkovi

SAD: Tko je u pravu .... Trump ili federalni sudija koji osporava predsjednikovu izvršnu naredbu?


James Robart, sudija federalnog suda, čijom je odlukom zaustavljena primjena izvršne naredbe predsjednika SAD Donalda Trumpa
James Robart, sudija federalnog suda, čijom je odlukom zaustavljena primjena izvršne naredbe predsjednika SAD Donalda Trumpa

Vrhovni sud je instanca na kojoj može biti odlučeno da li izvršnu naredbu o zabrani ulaska državljana sedam većinski muslimanskih zemalja suspendirati ili provoditi.

Novi sporni momenat između predsjednika Donalda Trumpa i članova Kongresa iskrsao je u posljednih nekoliko dana povodom predsjednikove izvršne naredbe o zabrani ulaska na američko tlo državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja. I Demokrati i Republikanci smatraju neprimjerenim predsjednikovo omalovažavanje federalnog sudije koji je zaustavio primjenu te izvršne naredbe. Konačna ocjena legalnosti izvršne naredbe, odnosno odluke federalnog sudije mogla bi se naći i pred sudijama Vrhovnog suda, najviše američke pravosudne institucije.

Predsjednik Trump je oštro reagirao na odluku Jamesa Robarta, sudije federalnog suda u Seatlle-u u čijoj se odluci ističe da je sporna izvršna naredba velika mrlja na ugledu Sjedinjenih Državava i uzrokuje trenutnu i neporavljivu štetu. S druge strane, prvi neposredan rezultat te odluke je oduševljene na mnogim američkim međunarodnim aerodromina putnika koje su čekali i dočekali članovi njihovih porodica.

Predsjednik Trump svoje je nedovoljstvo izrazio porukom na Twitteru u kojoj je upozorio da mnogi loši i opasni ljudi mogu ući u Sjedinjene Države. Za samu odluku je rekao da je užasna, da je stav sudije, za koga je istakao da je takozvani sudija, smiješan i da će ta odluka biti opozvana.

"Mi nemamo takozvanih sudija...." stav je senatora Bena Sasse-a, člana i senatoskog odbora za pravosuđe. Ističuči da se slaže sa predsjednikovim nastojanjem da se spriječi ulazak terorista na američko tlo, on je dodao:

"To je bila zabrana ulaska na američko tlo, i prvih dana provođena je na način da su džihadisti i teroristi svima onima koje pokušavaju regrutirati mogli reći, tvrditi i da na taj način Sjedinjene Države pokazuju da su protiv svih muslimana. A mi znamo da nismo u ratu protiv svih muslimana."

Senatorica Amy Klobuchar, Demokrata, o nastaloj pravnoj zavrzlami kaže:

"Razlika je između biti odlučan i biti brzoplet. I kada bude izdata naredba kojom se, u osnovi, suspesndira program prihvata izvjeglica, mislim da nije nikakvo iznenađenje ako bude sudskog preispitivanja takvih naredbi."

Osim sadašnjeg diskvalificiranja sudije federalnog suda, Trump je i kao predsjednički kandidat, isticao da sudija meksičkih korijena nije u stanju da objetivno sudi i presudi u slučaju u kojem je univerzitet u Trumpovom vlasništvu optužen za prevare.

Senatorica Klobuchar dodaje:

"To je karakteristično za predsjednika. Ali, on mora shvatiti da kod nas funkcioniraju tri ravnopravne grane vlasti."

S druge strane.....

"Mislim da Amerikanci prihvatili predsjednika koji govorui ono što misli" - ističe potpredsjednik SAD Mike Pence i tvrdi da brojne reakcije povodom sporne izvršne naredbe ne uvažavaju suštinu:

"Amerikanci pozdravljaju i podržavaju odlučnost predsjednika Trumpa da zaštiti sve američke građane čak i ako to ide mimo uobičajenih političkih standarda u Washingtonu ili, u nekim slučajevima, i u svijetu."

Reakcija i rasprava o legalnosti izvršne naredbe o zabrani ulaska državljana sedam većinski muslimanskih zemalja, te o provođenju ili suspenziji te naredbe biće, sasvim je izvjesno, u dužem vremenskom periodu. Vrhovni sud je konačna sudska instanca na kojoj može biti odlučeno da li tu spornu naredbu suspendirati ili provoditi.

SAD: Tko je u pravu .... Trump ili federalni sudija koji osporava predsjednikovu izvršnu naredbu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

XS
SM
MD
LG