Linkovi

SAD: Rasna problematika u fokusu predsjedničkih kandidata


Trump je privukao veliku pažnju tvrdnjom da je nedavno ubistvo crnkinje u Čikagu razlog više da ga birači iz manjinskih zajednica podrže na izborima.

Retorika u izbornoj kampanji između Hillary Clinton i Donalda Trumpa, predsjedničkih kandidata Demokratske i Republikanske stranke, nastavlja se nesmanjenom žestinom i groznicom. To se može očekivati kao posebno naglašeno i tokom tjedna koji je pred nama, jer je osam godina nakon što je u Sjedinjenim Državama izabran prvi predsjednik crnac, rasno pitanje eksplodiralo je kao krupna tema dileme ko će naslijediti Baracka Obamu.

Donald Trump, predsjednički kandidat Republikanske stranke, podsjeća:

"Više od 6.000 hiljada američkih crnaca su žrtve ubistava svake godine."

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke, tim povodom uzvraća:

"Trump izlazi pred većinski bijele skupove i o crnačkim zajednicama govori pogrdno i ignorantski."

Donald Trump ukazuje na kriminal unutar crnačkih zajednica u okviru njegovog šireg stava o poboljšavanju javne sigurnosti i američku javnosti nastoji uvjeriti da će biti predsjednik od reda i zakona. U jednom od izbornih oglasa poručuje:

"Amerika Donalda Trumpa je sigurna. Nema mjesta za teroriste i opasne kriminalce. Granice čvrste, porodice bezbjedne."

Hillary Clinton u svojim izbornim oglasima upozorava na tamniju stranu njenog oponenta i onih koji ga podržavaju:

"Razlog što mnogi pobornici Kju Kluks Klana vole Donalda Trumpa je ono u što on vjeruje."

Ona u obraćanju američkoj javnosti ističe:

"Trump podgrijava štetne, negativne stereotipe, podgrijava mržnju onih koji ga najsnažnije podržavaju. To je vrlo uznemiravajuća naznaka kakva bi vrsta predsjednika on bio."

Trumpovi simpatizeri smatraju da on govori hladno, da govori teške istine o krupnim američkim pitanjima za koja se moraju naći rješenja, od solucija za ilegalnu imigraciju do gradskog kriminala. Jedan od Trumpovih uticajnih simpatizera je i Chris Christie, guverner New Jerseya, Republikanac.

U emisiji "Ovaj tjedan" televizijskog kanala ABC on je, pored ostalog, naglasio:

"Ako ljudi žele sigurnije ulice, ako žele podržati policiju, trebalo bi da glasaju za Donalda Trumpa jer je to ono što će on činiti. Izabraće državnog tužioca koji će jasno reći i poručiti kakvo provođenje zakona u ovoj zemlji mora biti."

Donald Trump privukao je veliku pažnju na svojoj Twitter stranici tvrdeći da je nedavno ubistvo crnkinje u Čikagu, koje je izazvalo brojne tenzije, razlog više da ga birači iz manjinskih zajednica podrže na izborima početkom novembra. Taj poziv slijedilo je i Trumpovo saučešće porodici ubijene žrtve.

SAD: Rasna problematika u fokusu predsjedničkih kandidata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

XS
SM
MD
LG