Linkovi

„True Grit“ - novi film braće Coen


„True Grit“ - novi film braće Coen
„True Grit“ - novi film braće Coen

Reuben 'Rooster' Cogburn je ruina od čovjeka: suri veteran prevelikog broja pucnjava, s crnim povezom preko jednog oka i nezamjenjivim zadahom ustajalog viskija koji ga obavija poput oblačka

Oskarovci braća Joel i Ethan Coen za svoj su novi film odabrali žanr westerna: priču o odmetnicima i ljudima od zakona, o ubojstvu, osveti i iskupljenju … priču koja je već jednom ranije bila pretočena na velike ekrane.

Reuben 'Rooster' Cogburn je ruina od čovjeka: suri veteran prevelikog broja pucnjava, s crnim povezom preko jednog oka i nezamjenjivim zadahom ustajalog viskija koji ga obavija poput oblačka. Mattie Ross je tinejđerka s pletenicama, ali joj mladost ne oduzima nimalo na odlučnosti da se izbori za pravdu.

Impresionirana Roosterovom reputacijom da prvo puca, a onda pita, Mattie mu ponudi nagradu da pronađe ubojicu njezina oca. Tako započne najveća avantura njezina mladog života. To je prva filmska uloga za Hailee Steinfeld, kojoj je bilo samo 13 godina kad su je braća Coen izabrala za ulogu Mattie. Trebala je naučiti kako pucati iz pištolja i kako zamotati cigaretu. Potom je morala savladati umijeće vrlo kićenog i formalnog dijaloga koji u film dolazi ravno sa stranica romana Charlesa Portisa: "Kad sam prvi put dobila scenarij, to je bila prva stvar na kojoj sam morala poraditi: da stvarno shvatim što točno znače riječi koje izgovaram. Potom sam se vraćala na njih da bih ih shvatila i emocionalno a ne samo smisleno. Sam naglasak i snalaženje na setu dok i svi drugi govore – to mi je nekako išlo prirodno".

Oskarovac Jeff Bridges glumi Roostera, čovjeka kojemu je sedlo ugodnije od stolice, a pištolj u ruci smrtonosno pomagalo. Bridges kaže da mu je nekad davno bilo divno kad bi njegov otac glumio u westernima, kad bi se pojavio na vratima sav odjeven u kaubojsku odjeću. Prisjetio se toga kad je vidio ovu ulogu. Njegov otac Lloyd Bridges mnogo je puta glumio uloge boraca za pravdu sa značkama, no, način na koji Jeff Bridges glumi Roostera čini ovaj lik čisto drugačijom vrstom 'čovjeka od zakona':

"Pitao sam se zašto su braća Coen htjela ponovno snimati taj film, ali me Ethan ispravio i rekao: Ne, ne radimo ponovno taj film, nego ekraniziramo knjigu. Knjiga mi nije bila poznata, ali kad sam ju tada pročitao odmah sam shvatio o čemu govore: to je jedan fantastičan lik. Većina westerna ima glavnog junaka koji je snažan, šutljiv … ovaj ovdje je neljubazan grubijan i sirovina … činilo mi se da bi to moglo biti jako zabavno".

U prethodnoj ekranizaciji istog romana, 1969., John Wayne je bio nagrađen Oskarom za svoju interpretaciju jednookog, pijanog Roostera. Bridges tvrdi da se nije uspoređivao s Wayneom, da nije na to ni mislio, nego je radio svoje kako je najbolje umio. Braća Coen ustraju da ovo nije remake, nego vjernija adaptacija knjižnog predloška koji je, kako objašnjava Joel Coen, usredotočen na putovanje mlade Mattie. Njegov brat Ethan čak ni ne bi film nazvao pravim westernom, tipa priča Zane Greya, nego više mladenačkom avanturom, koja je, ustvari, žanr za sebe.

Bandita Lucky Neda glumi Barry Pepper, dok Matt Damon tumači napuhanog teksaškog renđera LaBoefa, koji se pridruži Mattie i Roosteru u njihovoj potrazi za ubojicom Tomom Chaneyem, koga glumi Josh Brolin. Za kinematografski doživljaj Divljeg Zapada zaslužan je Roger Deakins, česti suradnik braće Coen, kao što je i skladatelj filmske glazbe Carter Burwell.

XS
SM
MD
LG