Linkovi

Zbog visokih troškova Amerikanci sve češće medicinsku pomoć traže u inozemstvu


John Freeman platio 18.000 dolara za operaciju srca u Turskoj koja bi ga u SAD koštala 120.000
John Freeman platio 18.000 dolara za operaciju srca u Turskoj koja bi ga u SAD koštala 120.000

"Medicinski turisti" uzimaju godišnji odmor i odlaze na liječenje u druge zemlje gdje ih isti tretman košta tek djelić američke cijene

Usvajanjem američke zdravstvene reforme od strane Kongresa više će Amerikanaca biti zdravstveno osigurano. No, to ne znači i da će im liječnički tretmani biti jeftiniji. Zbog još uvijek skupih zdravstvenih usluga mnogi Amerikanci odlučuju jednokratne operacije ili druge zahvate obaviti u inozemstvu.

Prije nekoliko godina, John Freeman učinio je jedan riskantan potez. Ovaj šezdeset-dvogodišnji umirovljeni kompjuterski analitičar odustao je od svog zdravstvenog osiguranja jer su mu visoka mjesečna plaćanja i odbitak počeli ugrožavati mirovinsku ušteđevinu. Nadao se da mu neće trebati ozbiljnija zdravstvena skrb prije nego što navrši 65 godina i ispuni uvjete za vladin program zdravstvenog osiguranja za umirovljenike, znan kao Medicare. Međutim, prošle je godine doživio infarkt. Rečeno mu je da bi ga operacija u rodnom gradu Reno u Nevadi koštala skoro 120 tisuća dolara. John Freeman kaže da je imao dva izbora: iscrpsti svu svoju ušteđevinu ili umrijeti. "Mislio sam da će mi američki zdravstveni sustav oduzeti sve što sam uspio uštedjeti za života i tako upropastiti svaku nadu za ugodnu mirovinu nakon opearacije".

Stoga je odlučio učiniti ono što stotine tisuća Amerikanaca radi svake godine: obaviti operaciju u inozemstvu. Nakon što je istražio razne mogućnosti, Freeman se odlučio na operaciju u bolnici Anadolu, u predgrađu Istambula u Turskoj. Cijena: samo 15 posto od onoga što bi ga koštalo u Renou: 18 tisuća dolara, uključujući sve osim avionske karte. Priznajući da je zdravstveni turizam rastuća industrija zbog nižih medicinskih troškova u inozemstvu, i Američka medicinska udruga i Američki koledž kirurga dali su izjave koje ohrabruju pacijente da se odluče na liječenje koje im najbolje odgovara.

No, obje organizacije pritom upozoravaju pacijente da odaberu liječnike i kirurge s certifikatom u zdravstvenim ustanovama koje su zadovoljile visoke standarde usluga. John Freeman ozbiljno je prihvatio taj savjet kad je tražio informacije o bolnici u Turskoj. "Kad sam prvo pogledao web stranicu te bolnice, ugledao sam logotip na kojem je pisalo ‘udružena sa Sveučilištem Johns Hopkins’ i to mi je stvarno pomoglo da se osjećam sigurnije. Tad sam znao da je moj liječnik imao sastanke s američkim liječnicima o temama poput, zasigurno, i tehnike srčanih operacija".

Amerikanci su prvotno išli u inozemstvo na plastične operacije poput zatezanja lica, implantata grudi, smanjenja grudi, te stezanja trbuha, osamdesetih i devedesetih godina. Danas uobičajene zdravstvene procedure koje se obavljaju izvan zemlje uključuju srčane operacije, umjetna koljena i kukove, presađivanje jetre i stomatološke tretmane. No, zdravstveni turizam nije za svakoga. Potencijalni pacijenti moraju biti u dobroj tjelesnoj formi da bi mogli putovati, a i troškovi puta trebali bi biti isplativi, daljnje kontrole predvidive i relativno kratke, a boravak u inozemstvu ne bi smio biti predug. Upravo to je izazov s kojim je sučeljen John Freeman: postoperativna njega.

Sad kad se vratio kući, njegov doktor želi ga podvrgnuti skupim postoperativnim testovima. Međutim, još uvijek bez zdravstvenog osiguranja, a osjećajući se dobro, Freeman kaže da ne želi potrošiti dodatni novac. Taj stav zabrinjava neurokirurga sa Sveučilišta Harvard, doktora Tea Forchta Dagija. On naglašava da inozemno zdravstveno liječenje nije namijenjeno za rutinske niti kronične zdravstvene probleme. Kaže da je najveći problem postoperativna njega jer su kontrole rijetke. "Ono na čemu profitirate je novac, no ono čega se odričete je trajni odnos, komunikacija, kontrole – osobnih kontakata koje Amerikanci tradicionalno smatraju vrlo dragocjenima".

Uvidjevši mogućnost povećavanja zdravstvenog turizma, mnoga moćna zdravstvena osiguranja u Sjedinjenim Državama počela su uvoditi pilot programe kojima se pokriva osiguranje u drugim zemljama. Ukoliko osiguranik može dobiti kvalitetnu, a jeftiniju, zdravstvenu njegu u inozemstvu, osiguravajuće tvrtke računaju da bi im trebale isplatiti i manju nadoknadu. Stručnjaci koji prate zdravstvenu industriju očekuju eksponencijalni porast broja ‘zdravstvenih putnika,’ uz sve više cijene medicinske skrbi u domovini, koje primoravaju sve brojnije Amerikance da potraže zdravstvene usluge u inozemstvu.

XS
SM
MD
LG