Linkovi

"Tron: Legacy" - nastavak "Trona," skoro tri desetljeća kasnije


Glumica Olivia Wilde na premijeri filma "Tron: Legacy" u Los Angelesu, 11. prosinca 2010. (AP Photo/Dan Steinberg)
Glumica Olivia Wilde na premijeri filma "Tron: Legacy" u Los Angelesu, 11. prosinca 2010. (AP Photo/Dan Steinberg)

Godine 1982., jedan je film, koristeći digitalne specijalne efekte, publiku ubacio u svijet video igara, koje su tada uglavnom bile velike naprave u posebnim igraonicama. Gotovo tri desetljeća kasnije, kad su igraće konzole jednako uobičajene kod kuće koliko i osobna računala, evo i nastavka. Ponovno u elektroničkoj mreži, tragamo za odgovorima koje na pitanja koja je postavio onaj prvi film, „Tron“

Kad si postavi pitanje 'gdje sam to?', Sam Flynn više zasigurno nije u stvarnom svijetu. Ovaj je mladić proveo većinu svog života pitajući se što se dvadeset godina ranije dogodilo njegovom ocu, poznatom – i vrlo bogatom! – dizajneru kompjuterskih igara, koji je odjednom nestao.

Slijedeći naznake, Sam konačno dođe do portala, onog istog, pokaže se, koji je iskoristio i njegov otac da bi se prebacio u sam digitalni program video igre.

Sam je 'korisnik', ono isto što su i ljudi koji u stvarnom svijetu, s rukama na upravljaču igraće konzole, igraju igru. No, on sada mora naučiti kako preživjeti kao program kako bi otkrio što se dogodilo njegovom ocu i obojicu ih vratio kući. Godine 1982., „Tron“ je napisao i režirao Steven Lisberger, koji se sada vraća kao producent dugo očekivanog nastavka. Kaže da u svih 28 godina između dva nastavka nije ni jednog trena izgubio osjećaj jedinstvenosti prvog filma. Štoviše, čini mu se da se nastavak tako dobro uklopio na original da je potpuno istopio vremensku udaljenost između njih.

Garrett Hedlund glumi Sama Flynna, a Jeff Bridges se vraća u ulozi njegova oca, Kevina Flynna. Zahvaljujući kompjuterski generiranim prikazima, Bridges također glumi i digitalnu verziju mlađeg sebe, kako je izgledao prije gotovo tri desetljeća, kad je Flynn prvi puta ušao u mrežu igre. Romantičnu stranu filmu pruža – u interpretaciji Olivije Wilde – Quorra, prekrasna mlada žena, koja je ustvari borilački program i štićenica starijeg Flynna u svijetu video igre.

U filmu se pojavljuje i Michael Sheen kao dekadentni program koji vodi diko klub. Bruce Boxleitner se vraća u dvojnoj ulozi Flynnovog starog poslovnog partnera i naslovnog lika, programa stvorenog da štiti korisnike. Fantastičnu vizualnu stranu filma prati tehno glazba Daft Punka.

XS
SM
MD
LG