Linkovi

Troškovi Afganistana i Iraka tri puta veći nego što je rekao predsjednik Obama?


Američki vojnici u Kandaharu gledaju nedavni govor predsjednika Obame o povlačenju iz Afganistana
Američki vojnici u Kandaharu gledaju nedavni govor predsjednika Obame o povlačenju iz Afganistana

Neta Crawford: "Ako sagledamo godišnje budžete ovih ratova, recimo 130 milijardi dolara za svaku od deset godina, onda vidimo da je tim novcem moglo biti stvoreno 900 tisuća radnih mjesta – samo u obrazovanju."

Istraživanje američkog Sveučilišta Brown pokazuje da će troškovi ratova u Iraku i Afganistanu, te operacija u Pakistanu, dostići svotu od gotovo četiri bilijuna dolara. Kako javlja David Byrd, troškovi ratova tri su puta veći od onoga što je predsjednik Obama rekao u svom nedavnom govoru.

Kad je predsjednik Barack Obama nedavno objavio povlačenje iz Afganistana izjavio je da su nedavni ratovi koštali zemlju bilijun dolara. No u izvješću Instituta za međunarodne studije Sveučilišta Brown trošak se procjenjuje na tri bilijuna i 700 milijardi dolara. Studija obuhvaća ratove u Iraku i Afganistanu te operacije u Pakistanu.

Catherine Lutz, jedna od koautora istraživanja, kaže: "Razumna procjena kreće se blizu četiri bilijuna dolara, uključujući neke buduće troškove skrbi za vojne veterane. Pored toga trebamo platiti još bilijun dolara na kamate što će se, prema našim procjenama, otplaćivati do 2020."

Catherine Lutz kaže da je u troškove uključena dugoročna briga za ranjene te očekivani troškovi rata od 2012. do 2020. godine. Druga koautorica istraživanja Neta Crawford kaže da su trošak i neispunjeni planovi na drugim područjima.

Naime, novac koji je potrošen na rat mogao je poslužiti za nešto drugo. "Ako sagledamo godišnje budžete ovih ratova, recimo 130 milijardi dolara za svaku od deset godina, onda vidimo da je tim novcem moglo biti otvoreno 900 tisuća novih radnih mjesta u obrazovanju" - kaže Neta Crawford.

Ljudska cijena rata također je visoka. Izvješće navodi da je u sukobima u Afganistanu, Iraku i Pakistanu bilo između 224 tisuće do 258 tisuća poginulih - od čega je 125 tisuća iračkih civila.

Čak i s planiranim povlačenjem 33 tisuće vojnika iz Afganistana, tamo će ostati još oko 70 tisuća Amerikanaca. Svaki od njih američku vladu košta milijun i 200 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG