Linkovi

Troje mrtvih u ruskom vazdušnom napadu na Odesu


Fotografija regionalne uprave u Odesi na kojoj zvaničnici ispituju dio rakete poslije ruskog vazdušnog napada 29. aprila 2024. (Foto: AP/Odesa Regional Administration)
Fotografija regionalne uprave u Odesi na kojoj zvaničnici ispituju dio rakete poslije ruskog vazdušnog napada 29. aprila 2024. (Foto: AP/Odesa Regional Administration)

Tri osobe su poginule, a još troje ljudi povrijeđeno u ruskom napadu balističkom raketom na Odesu u srijedu, saopštio je regionalni guverner Oleh Kiper, koji je također rekao da je u napadu - koji se dogodio dan poslije sličnog takvog napada - oštećena civilna infrastruktura.

Minsitarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u srijedu spriječilo ukrajinske napade bespilotnim letjelicama, čije su mete bile nekoliko ruskih oblasti. Ministartsvo je navelo da je njihova protivvazdušna odbrana uništila tri drona iznad oblasti Voronez i po jedan iznad belogorodske, kurskske i rijazanske oblasti.

Aleksandr Gusev, guverner Voroneza, rekao je da su ostaci drona oštetili jednu kuću, ali da nije bilo povrijeđenih.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovo je tokom svog večernjeg obraćanja pozvao saveznike da brzo pošalju pomoć Ukrajini.

"Neophodno nam je da se isporuke pomoći značajno ubrzaju, kako bismo istinski ojačali borbenu gotovost naše vojske", rekao je Zelenski. "Ruski vazdušni napadi i operacije ne bi trebalo da dominiraju na prvoj liniji fronta, već naša ukrajinska inicijativa - naša protivvazdušna odrbana, naša artiljerija, naši dronovi".

Zelenski je naglasio da ono na šta Ukrajina "zaista računa" jeste "brzina američkih isporuka" koje bi "trebalo da se osete u uništenoj logistici okupatora, u njihovom strahu da se razmjeste u bilo kojem delu okupirane teritorije... svuda gdje Rsuija pristiska i gdje mi moramo da se odupremo. I svuda gdje bi prijetnje od novih napada mogle da se pojave".

SAD su obećale da če ubrazati nove isporuke Ukrajini pošto su zakonodavci usvojili novi paket pomoći Ukrajini vredan 61 milijardu dolara, koji je bio zakočen u Kongresu nekoliko meseci.

Neke informacije u ovom izvještaju preuzete su od agencija Reuters, AP i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG