Linkovi

Napadač sa Cetinja zbog „promjena u ponašanju” imao zakazan specijalistički pregled


Vatrogasac prolazi pored pogrebnih kola na mjestu masovne pucnjave na Cetinju, 36 kilometara zapadno od Podgorice, Crna Gora, 12. avgusta 2022.
Vatrogasac prolazi pored pogrebnih kola na mjestu masovne pucnjave na Cetinju, 36 kilometara zapadno od Podgorice, Crna Gora, 12. avgusta 2022.

Uprava policije Crne Gore saopštila je u petak da ima saznanja „o promjenama u ponašanju” 34-godišnjeg V.B. koji je juče na Cetinju usmrtio deset osoba, a ranio šest, prije nego je i sam ubijen, kao i da je napadač zbog tih problema imao zakazan „specijalistički pregled”.

„U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u njegovom ponašanju, ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina, te je tim povodom bio zakazan specijalistički pregled V.B”, saopštila je policija.

Oni su naveli da „ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflkti, niti bilo kakav prethodni napad u posljednjem periodu od strane V.B. na porodicu podstanara”.

„U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno – posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina sa bilo kakvim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda”, stoji u saopštenju Uprave policije.

Uprava policije saopštila je da i dalje utvrđuju da li je Cetinjanin V.B. koji je juče ubio 10 osoba, preminuo od posljedica teškog ranjavanja ili metka koji je naknadno ispalio jedan građanin, i najavila da će ispitati postupanje svih službenika u ovom slučaju.

Policija podsjeća da je dežurna služba Odjeljenja bezbjednosti Cetinje je juče u 15.30 obaviještena od strane više građana da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina, te da je u tom terminu napadač obavio telefonski razgovor.

„Takođe, na osnovu do sada sprovedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljena obavještenja proizilazi da je oko 15.30 časova V.B. (34) obavio telefonski razgovor sa drugim licem, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svjedoka, nećemo saopštavati, a u kojem je, između ostalog, saopštio da je u svojoj kući lišio života porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne djece. Ovom razgovoru je prethodio još jedan razgovor o čijoj sadržini i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga, nećemo izjašnjavati ali koji potvrđuju prethodne navode”, navodi policija.

UP je saopštila da su na lice mjesta su hitno upućeni raspoloživi policijski službenici, koji su „prilikom dolaska, u blizini naselja Medovina,…čuli pucnje, vrisku i galamu mještana”.

„Istovremeno, vidjevši ih osumnjičeni V.B. je upotrijebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, uslijed ispunjenosti zakonskih uslova, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača. Tada je od strane policijskih službenika u pravcu izvršioca teškog krivičnog djela ispaljeno oko 20 projektila”, navode u Upravi policije i dodaju da je prilikom razmjene vatre jedan službenik policije ranjen u glavu.

Prema navodima saopštenja, „do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio”.

„Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Ovo povrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 časova, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 časova, V.B. je izjavio da je lišio života veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživijeti”, navodi policija.

Oni navode da se „i dalje utvrđuju okolnosti da li je smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina. U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koji se provjeravaju daljim policijsko – tužilačkom aktivnostima”.

Uprava policije će kako kažu, takođe, shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, provjeriti i sva postupanja svojih službenika kako bi mjerodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima.

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković rekao je za TVCG da Cetinjanin N.K., koji je pucao juče na napadača, nije trenutno dostupan policiji.

„Preduzimaju se određene mjere i radnje da bi se on (N.K.) obezbijedio i da bi se obezbijedilo njegovo prisustvo u čitavom ovom postupku”, kazao je Bošković i dodao da su u toku mjere i radnje na utvrđivanju motiva jučerašnjeg masakra na Cetinju.

Bošković je rekao da „preliminarno možemo da saopštimo da je ovo lice posljednjih dana pokazivalo određene promjene u ponašanju i u tom smislu je, uz pomoć prijatelja, za juče bio zakazan ljekarske pregled” i dodao da, „nažalost, do tog pregleda nije došlo”.

Prema navodima portala Pobjeda, napadač je živio je mirno sa porodicom u naselju Medovina, a radio je u Nacionalnom parku Lovćen.

„V.B. je više od pet godina radio u Nacionalnom parku, a bio je šef službe za ambijentalnu higijenu, zadužen za održavanje urednosti parka, postavljanje mobilijara… bio je vrijedan i radan čovjek, ali u posljednje vrijeme bilo je upadljivo da se povukao, bio je kao 'usamljeni vuk', ispričao je Pobjedi jedan od njegovih kolega, koji je želio da ostane anoniman.

On je opisao da bi V. B. došao na posao, uradio što treba, a potom bi se distancirao od kolega, navodeći da je bio „kolega i drug da sve u životu pomogne onome koga je volio, a koga nije volio, i to mu se vidjelo”, navodi Pobjeda.

XS
SM
MD
LG