Linkovi

Trocsanyi nije prošao u EP test konflikta interesa


Hungarian Justice Minister Laszlo Trocsanyi during a parliamentary committee hearing in Budapest, Hungary, May 14, 2018. REUTERS/Staff
Hungarian Justice Minister Laszlo Trocsanyi during a parliamentary committee hearing in Budapest, Hungary, May 14, 2018. REUTERS/Staff

Nominirani kandidat za komesara Evropske unije (EU) za proširenje Laszlo Trocsanyi nije prošao ni prvi korak ka potvrdi njegovog imenovanja.

JURI, Komitet za pravna pitanja u Evropskom parlamentu (EP) je utvrdio postojanje sukoba interesa za mađarskog kandidata. Kao razlog je navedeno da Trocsanyi nije dovoljno pojasnio njegove aktivnosti kao advokat i šta zapravo znači suspenzija aktivnosti njegove advokatske kancelarije.

Svi kandidati za komesare podliježu kontroli od strane odbora za pravna pitanja u EP oko mogućeg konflikta interesa i to je redovan korak koji se preduzima pre saslušanja određenog kandidata, što bi trebalo da vodi do potpune potvrde.

Prijedlog da Laszlo Troscanyi bude komesar za proširenje je od početka bio kontroverzan, zbog njegovog političkog opredjeljenja i političke pozadine. On se smatra lojalnim mađarskom premijeru Victoru Orbanu te da je bio načelu mađarskog pravosuđa u periodu kada je ova zemlja bila optužena za kršenje vladavine prava.

Trocsanyi je trebao da bude saslušan u EP 1. oktobra. U svjetlu odsustva preporuke od pravnog odbora, nastaje nova situacija u EP te za sada nije jasno da li će biti saslušanja.

Prema proceduri, Odbor JURI bi trebao poslati pismo Evropskoj komisiji, kojim će obavijestiti da postoji sukob interesa koji se treba riješiti. Ukoliko se ne riješi, smatra se da su određeni kandidati neprikladni za vršenje dužnosti EU komesara.

Prema objašnjenjima iz Evropske komisije, kandidati koji ne prođu kontrolu Odbora za legalna pitanja ne znači da ispadaju odmah iz kombinacije.

"Prema pravilima Evropskog parlamenta, ovo znači da je procedura suspendovana ali ne i da treba automatski predložiti novog kandidata", objasnila je Mina Andeeeva, portparolka Evropske komisije.

Međutim, ostaje na budućoj predsjednici Evropske komisije da odluči da li će insistirati na istim imenima i time još više rizikuje da njen kandidat ne bude formalno potvrđen, ili će ipak odlučiti da preuredi sastav njenog budućeg kabineta.

Osim Troscanya, JURI je odbio i rumunsku kandidatkinju, Rovanu Plumb, koja bi trebala biti komesarka za transport.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG