Linkovi

Trinaestorica optužena za sudjelovanje u "hazingu" i za smrt studenta na Florida A&M University


Florida A&M University Marching Band
Florida A&M University Marching Band

Protiv 11 osoba u Floridi podignuta je optužnica za kazneno djelo u vezi sa smrtnim slučajem u kojemu je život izgubio kapelnik sveučilišnog puhačkog orkestra, u navodnom napadu drugih članova orkestra nakon jedne nogometne utkamice prošle godine. Još su dvije osobe optužene za prekršaje. Riječ je o slučaju hazinga, prakse naročito rasprostranjene u studentskim bratovštinama u kojoj se budući član podvrgava psihičkim i fizičkim torturama kako bi mu se testirala čvrstoća karaktera.

Puhački orkestar Florida A&M University jedan je od najboljih u Americi. Njegova je reputacija, međutim, ozbiljno narušena skandalom oko hazinga.

“Nitko nije mogao očekivati da će njegov dolazak na studij značiti da će biti premlaćen na smrt šakama,” kaže Državni tužitelj Floride Lawson Lamar. Najmanje 11 studenata, dodaje on, brutalno je, prošle godine, pretuklo kapelnika puhačkog orkestra Roberta Championa u ritualu hazinga koji se odvijao na autobusu. Istražitelji vjeruju da je Champion bio prisiljen probijati se kroz dva reda ljudi koji su ga obasipali udarcima šakama. “Vjerujem da je hazing postao izraz za bullying, školsko zlostavljanje, bullying s tradicijom, tradicijom koju u Americi ne možemo trpjeti.”

Hazing je, kažu sociolozi, stari problem među puhačkim orkestrima, posebice na floridskom sveučilištu A&M i nekim drugim crnačkim koledžima na jugu. Psihologinja Susan Limpkins kaže da hazing poprima mnoge oblike. “To može biti udaranje, žigosanje... a može biti i prisiljavanje osobe da jede drobljeno staklo.”

Svake godine, kažu stručnjaci, na stotine tisuća studenata prolazi kroz ritual hazinga koji nekad ide predaleko.

Hazing je prihvaćen,” kaže socijalna radnica Julie Berg-Einhorn. “Postaje dio tradicije i sad je pitanje – može li ta tradicija opstati kada znate da se pojedincima, koji to šutke podnose i ne iznose u javnost, možda nanose psihičke ozljede.”

Ritual hazinga prisutan je u raznim društvenim skupinama - postoji u sportskim ekipama, u vojnim jedinicama, u muškim i ženskim studentskim udruženjima. Praksa je često zakonom zabranjena; može se, naime, sastojati od fizičkog ili psihičkog maltretiranja. Frederick Shenkman, profesor sociologije s Državnog sveučilišta Floride, kaže:

Hazing je ideja da pripadate nekoj podgrupi, bilo u profesionalnom ili društvenom, ponekad i etničkom, smislu, u svakom slučaju – skupini s kojom dijelite iste vrijednosti.”

Ta praksa, često tajna, katkada nasilna, postaje sve veći problem na kampusima američkih srednjih škola i koledža. Smrt Roberta Championa šokirala je zemlju i razotkrila oku javnosti tradiciju hazinga u puhačkim orkestrima nekih koledža. Dugogodišnji direktor orkestra Julian White, u međuvremenu otpušten, rekao je da je nastojao spriječiti hazing. “Svakodnevno sam razgovarao sa studentima i govorio im da to ne čine, da to nikako ne čine.”

Ali neki studenti kažu da se cijela stvar tolerirala. “Svatko je na kampusu prilično toga svijestan,” tvrdi jedna studentica. “Mislim, ne govori se puno o tome, jer to je kao tajna, ali zna se unutar organizacije.”

Dobri i popularni sveučilišni puhački orkestri mogu za školu generirati milijune dolara. A članovi orkestra, naročito na crnačkim koledžima, uživaju status zvijezda. Majka Roberta Championa, Pam Champion, kaže da su hazing rituali sastavni dio kulture puhačkih orkestara već desetljećima. “Svatko tko je na ovaj ili onaj način bio uključen u rad, znao je za postojanje te kulture u školi.”

Uprava A&M Sveučilišta u Floridi suspendirala je orkestar i po riječima dužnosnika – radi se energično na iskorjenjivanju hazinga.

XS
SM
MD
LG