Linkovi

Otvoreni radovi na dijelu autoputa Sarajevo - Beograd


Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, center, pushes a button to commence construction of a highway as he stands along with others on a stage during a ceremony in Sremska Raca, some 80 Km. west of Belgrade, Serbia, Tuesday, Oct. 8, 2019. Erdogan…
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, center, pushes a button to commence construction of a highway as he stands along with others on a stage during a ceremony in Sremska Raca, some 80 Km. west of Belgrade, Serbia, Tuesday, Oct. 8, 2019. Erdogan…

Trilateralni samit Srbije, Turske i BiH održan je u utorak u Beogradu, a predsjednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Recžep Tayyip Erdogan, kao i članovi Predsedništva BiH posjetili su i Sremsku Raču, gdje su pritiskom na dugme označili početak radova na izgradnji dijela autoputa Beograd-Sarajevo.

Poslije samog samita predsjednik Srbije je ocijenio da je današnji dan veliki zbog početka radova na autoputu Beograd - Sarajevo i da su na sastanku "prvi put potezali mape na kojima su ucrtavali autoputeve i pruge", čiji je cilj da povezuju ljude:

"Spreman sam da uvek razgovaramo. Voleo bih jedino da ne gledamo preko plota jedni druge, da ne maštamo o tome kako će jedni druge da unište ko god da sedne u kafanu, već da razmišljamo kako ćemo da živimo zajedno u budućnosti", rekao je Vučić na konferenciji za medije poslije samita.

Po ocjeni predsednika Turske najvažnije je da se na trilateralnom sastanaku u Beogradu govorilo i razmišljalo o cijelom regionu. Erdogan je rekao da problemi sa Savjetom ministara BiH moraju da se riješe, da je prošlo godinu dana od kada je trebalo da ta vlada bude bude formirana, i da se bez nje ne može efikasno raditi i gledati u budućnost.

"Kada je riječ o saobraćaju govorimo o autoputevima i preduzimamo korake u tom smislu. I ti koraci će, smatram, još više zbližiti Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a takođe će dovesti do nekih još važnijih zbivanja u budućnosti", naglasio je Erdogan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da su se na sastanku pojavile ideje za nove projekte, vezane za željezničku infrastukturu, a on se složio sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem da bilateralna pitanja treba rješavati u bilateralnim odnosima i da treba početi rešavati brojna otvorena pitanja između Beograda i Sarajeva.

"Ta pitanja treba početi rješavati. Zato je potrebno voditi dijalog, i ono što sam danas kazao je da je za mene potrebna jedna intenzivnija saradnja između institucija Bosne i Hercegovine i institucija Republike Srbije", istakao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se na današnjem trilateralnom sastanku razgovaralo o izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, željeznice i gasovoda Turski tok, ali i o potrebi očuvanja mira i stabilnosti.

Uz ocjenu da BiH ima unutrašnje probleme, Dodik je rekao da je zato u zaostatku što se tiče projekta autoputa. Moguće je da će doći do formiranja Savjeta ministara BiH, što bi omogućilo lakši rad, izjavio je Dodik.

XS
SM
MD
LG