Linkovi

New York: Filmski festival Tribeca se ovog vikenda privodi kraju


Glumac Robert de Niro je jedan od koosnivaca festivala
Glumac Robert de Niro je jedan od koosnivaca festivala

Jedan od filmskih festivala koji svake godine privlače najveću pažnju je svakako festival Tribeca u New Yorku. Na festival koji je počeo prošle sedmice I koji se zatvara ovog vikenda vodi nas Amra Alirejsović.

Nakon burnih američkih predsjedničkih izbor I trenutne uveliko podjeljene političke klime, neki od filmova na ovogodišnjem festivalu Tribeca imaju jasnu poruku. Festival su osnovali Robert de Niro I Jane Rosenthal 2001 kao način revitalizacije donjeg dijela Manhattna nakon terorističkih napada 11 septembra I kažu da tu umjetnici mogu izraziti ono što nijedan političar ne može.

I ove godine se oslanjamo se na umjetnike, režisere, novinare dokumentarnih priča, koji su proveli godine I godine pričajući svoje priče. Fokusiramo se na pitanja do kojih nam je stalo, do kojih je ovoj zemlji stalo, a to su zaštita okoline, I činjenica da smo mi otvoreno društvo I da je svako dobrodošao, kaže Jane Rosenthal.

Jedan od filmova sa društvenom I političkom porukom je Elian, dokumentarac o kubanskom dječaku koji je bio u centru međunarodne bitke za starateljestvo I imigracione kontroverze 2000. Film 11 sat se dešava noć uoči napada 11 septembra. Robert de Niro kaže da su takvi filmovi neizbježni.

Možete ih nazvati političkom umjetnosti, ovako ili onako, ali oni prelaze granice na način koji je prihvatljiv. I tako bi svugdje trebalo biti, kaže DeNiro.

Zvijezde serije Genije kanal National Geographic su došle na premijeru prve sezone serije koja prikazuje život Alberta Einsteina. Glumci Geoffrey Rush I Johnny Flyn glume Einsteina u različitim fazama njegovog života, a Emily Watson I Gwendolyn Ellis glume njegovu suprugu Elsu.

Jedan od filmova u kojem svoju priči pričaju pripadnici plemena Sioux je fim Awake A dream from standing rock. Oni sebe zovu zaštitnicima vode I neftovod koji bi preko Amerike provodio sirovu naftu nazivaju crnom zmijom I oštro se protive izgranji naftovoda koji bi prolazio preko njihove plemenske teritorije u sjevernoj Dakoti.

16 godišnji festival je otvoren dokumentarcem o legandarnom muzičkom producentu Clive Davisu, nakon čega je održan koncert Arethe Franklin, Jennifer Hudson, grupe Earth Wind and Fire I Dionne Warwick.

Tu je I Eleanor Coppola, supruga režisera veterana Francisa Forda Coppole, sa svojim režiserkim prvencem u svojoj 80oj godini Pariz može čekati.

Dio festivala je godišnja zabava IWC Schaffhausen. De Niro je na zabavu luksuzne marke satova došao sa suprugom Grace Hightower, a pridružile su mu se I zvijezde Uma Thurman, Christina Ricci I drugi.

Na festivalu se prikazuju ukupno 32 filma.

XS
SM
MD
LG