Linkovi

Tri zastupnice američkog Kongresa žive kao 'cimerice' u Washingtonu


Tri zastupnice američkog Kongresa žive kao 'cimerice' u Washingtonu
Tri zastupnice američkog Kongresa žive kao 'cimerice' u Washingtonu

Ove ‘cimerice’ preko tjedna rade i žive u Washingtonu, a za vikend putuju svojim domicilnim saveznim državama kako bi bili sa svojom obitelji

Zastupnički dom američkog Kongresa broji ukupno 435 ljudi, od kojih su 73 žene. Mnoge od njih zbog te su službe u glavnom američkom gradu odselile od svojih obitelji i prijatelja. Nedavno smo raygovarali s tri kongresnice koje žive zajedno, u istoj kući. Na taj način one dijele ne samo političku karijeru, nego i svoja obiteljska i majčinska iskustva.

Osam je navečer, kraj hektičnog dana u kući Carolyn Maloney, Melisse Bean i Debbie Wasserman Schultz, tri demokratkinje u washingtongskoj četvrti Capitol Hill, nedaleko od zgrade Kongresa. Ove tri žene tu žive zajedno već pet godina, baveći se istim poslom – zastupaju svoje okruge u Kongresu. Carolyn Maloney, kongresnica od 1993. godine, vlasnica je kuće koju dijele.

"Kad sam kupila ovu kuću, na umu su mi bili nekadašnji glavni američki politički čelnici i utemeljitelji Ustava – kad su bili izabrani da služe zemlji, imali su svaki svoju sobu u jednoj kući, okupljali bi se za večerom i razmjenjivali ideje. Stoga sam potražila dvije stanarke s kojima bih se mogla slagati. Pronašla sam Debbie Wasserman Shultz s Floride i Melissa Bean iz Illinoisa. Ja sam iz New Yorka – znači, sve dolazimo s različitih strana Amerike, no sve tri smo majke koje su izabrane na položaj kongresnica. Stoga imamo puno toga zajedničkog."

Ove ‘cimerice’ preko tjedna rade i žive u Washingtonu, a za vikend putuju svojim domicilnim saveznim državama kako bi bili sa svojom obitelji. Debbi Wasserman Schultz kaže da je najveća prednost ovakvog stila života prijateljstvo, kao i ugodan ambijent u kojeg se svakodnevno vraćate na kraju dana:

"Politički Washington je ‘okrutna’ sredina, stoga je lijepo doći kući poslije posla i naći dvije brižne osobe kojima je stalo do mog uspjeha, do mojih problema, poslovnih ili privatnih…lijepo je imati dvoje prijatelja koji će me saslušati."

Debbie Wasserman Schultz spoznala je važnost ljudske podrške 2007. godine, kad joj je dijagnosticiran rak dojke. Prošle je godine to i javno objavila, a danas je bez tumora. I Carolyn Maloney zadeslia je tragedija, kad je u rujnu prošle godine saznala da joj je suprug, s kojim je bila u braku 31 godinu, poginuo na planinarenju u jednoj ekspediciji u Himalajama:

"Moje su mi stanarke tada bila velika utjeha i podrška. Sve tri smo majke, i to zaposlene majke, pa razumijemo izazove ‘žongliranja’ posla i obitelji, kao i očekivanja da smo uvijek na raspolaganju svojoj djeci. Među nama vlada razumijevanje i velika podrška."

Ova godina, međutim, mogla bi biti prekretnica za njihove političke karijere. Sve tri na jesen čekaju novi izbori. No, čak i ako ne budu ponovno izabrane, to neće utjecati na njihovo prijateljstvo, kaže Melissa Bean:

"Kad god se to dogodi, sve tri ćemo nastaviti živjeti nakon karijere u Kongresu, a naša će se prijateljstva nastaviti. Ono što je tu neobično je da ljudi ne dolaze u Kongres kako bi našli prijatelje, jer u tom slučaju, kako se vjeruje, neće biti nezavisni ili nepristrani. Stoga je naše prijateljstvo, u neku ruku, za sve bilo iznenađenje."

Krajem srpnja, kad počinje ljetna pauza zasjedanja Kongresa, ove su se ‘cimerice’ oprostile: svaka je otputovala u svoju domicilnu državu, gdje će početi s pripremama za izbornu kampanju. Vratit će se početkom rujna, kad će razmijeniti priče o tome kako su provele ljeto, ali i - nadaju se - svaka od njih započeti još jedan mandat u Kongresu i provesti još jednu godinu zajedničkog života na Capitol Hillu.

XS
SM
MD
LG