Linkovi

Tri veoma različita lidera u centru ukrajinske krize


Predsjednici Rusije, Ukrajine i SAD - Vladimir Putin, Volodimir Zelenski i američki predsjednik Joe Biden
Predsjednici Rusije, Ukrajine i SAD - Vladimir Putin, Volodimir Zelenski i američki predsjednik Joe Biden

Ideolog. Harizmatični lider. Pragmatičar.

Ključni igrači u konfiktu u Ukrajini - ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski lider Volodimir Zelenski i američki predsjednik Joe Biden predstavljaju tri vrlo karakteristična liderska stila, prema ocjeni Samuela Huntera sa Univerziteta Nebraske u Omahi.

"Ne dešava se često da imate tri različita liderska stila. Često imate lidere sličnih karakteristika koji ulaze u direktan sukob", kaže Hunter, profesor industrijske i organizacione psihologije. "Ali u ovom slučaju, imate zastupljen svaki od tri stila na svjetskoj sceni."

Postoje različiti putevi ka liderstvu, kaže Hunter, i ne postoji samo jedan, savršeni način da se bude lider.

Ideolog

Putin je ideološki lider. Psihijatar Kenneth Dekleva​, stručnjak Fondacije George H. W. Bush za odnose SAD-Kina, proučavao je bivšeg KGB agenta 20 godina.

"On je okrutni, autoritarni lider koji je vršio okrutna djela u protekle dvije decenije", kaže Dekleva. "I sve do ukrajinske invazije, bilo je pošteno reći da je briljantan taktičar i strateg."

ARHIVA - Vladimir Putin, tada premijer Rusije, u lovu u Sibiru, u septembru 2010.
ARHIVA - Vladimir Putin, tada premijer Rusije, u lovu u Sibiru, u septembru 2010.

Putin njeguje imidž aktivnog čovjeka u dobroj fizičkoj formi. Poznate su fotografije na kojima se vidi kako jaše konja go do pojasa, nosi pušku, lovi ribu kopljem, hrva se sa protivnikom u borilačkim vještinama, ali i sa medvjedom.

"Putin predstavlja poznati, staromodni stil liderstva - gdje sebe prikazuje kao jedinstveno snažnog i čovjeka kome je sudbina namijenila da bude lider", kaže Michael Blake​, profesor psihologije, javne politike i uprave na Univerzitetu države Washington.

"Predstavlja se kao neko ko može da pobjedi druge, ko povremeno pribjegava surovosti i primjenjuje druge političke veštine, i kao jedina osoba koja može da Rusiju vrati u zlatno vrijeme iz prošlosti. A takav imidž lidera je izuzetno čest u političkoj historiji. Dovodi se u vezu sa fašizmom ali nije isključivo vezan za fašizam", kaže Blake.

Ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku u Moskvi 21. marta 2022.
Ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku u Moskvi 21. marta 2022.

Jedna od Putinovih glavnih motivacija je želja da Rusiji vrati staru slavu koju je uživala kao Sovjetski Savez, koji je bio svjetska velesila do svog raspada 1991.

"Ideološki lideri često su više usmereni ka prošlosti", kaže Hunter. "Za njih postoji prošla era za koju vjeruju da je postojala ili se nadaju da će je ponovo uspostaviti. To je zaista njihov cilj - želja da se vrate u prošlo vrijeme. U konkretnom slučaju Putina, vrate u Rusiju iz sovjetske ere, koja je imala veću moć i uticaj na globalnoj sceni."

Harizmatični lider

Zelenski se pojavio na sceni kao harizmatični lider. Bivši glumac i komičar iznenadio je mnoge svojom hrabrošću i odlučnošću nakon što je Rusija izvršila invaziju na njegovu zemlju 24. februara.

"Harizmatični lideri imaju različite personifikacije. Ali nekoliko stvari koje su karakteristične za njih su osjećanje nade, osjećanje promjene, i često, ne uvijek ali često - pozitivne emocije, priča o svjetlijoj budućnosti i promjenama potrebnim da bi se stvari poboljšale", rekao je Hunter.

"I na mnogo načina, Zelenski je oličenje tog stila, sa svojim apelima široj publici, svojim apelovanjem na mase i upućivanjem šire poruke."

Predsjednik Volodimir Zelenski hoda ka bolnici u Kijevu gdje je posjetio ranjenike i osoblje, 13. marta 2022.
Predsjednik Volodimir Zelenski hoda ka bolnici u Kijevu gdje je posjetio ranjenike i osoblje, 13. marta 2022.

Dok se čini da Putin sledi poznati scenario, Zelenski pokazuje spremnost da piše novi scenario, kaže Blake.

"Zelenski, po svemu sudeći, predstavlja mnogo neobičniji tip lidera, po tome što njegovu putanju nije odredila sudbina ili neka vrsta političkog genija", konstatuje profesor Blake. "Umjesto toga, njegovo liderstvo je skoro slučajnost. U svom ličnom stilu i načinu kako se predstavlja javnosti čini se da ga mnogo manje brine da li će pokazati veliku neustrašivost ili veliku fizičku spremnost. Umjesto toga, savršeno je spreman da prizna da je uplašen, i da ga nekada prevazilazi težina događaja."

Predsjednik Volodimir Zelenski posjećuje ranjenu 16-godišnju Katerinu Vlasenko, izbeglicu iz Vorzelja, koja je svojim telom zaštitila svog mlađeg brata za vrijeme ruskog granatiranja, 17. marta 2022.
Predsjednik Volodimir Zelenski posjećuje ranjenu 16-godišnju Katerinu Vlasenko, izbeglicu iz Vorzelja, koja je svojim telom zaštitila svog mlađeg brata za vrijeme ruskog granatiranja, 17. marta 2022.

Imajući u vidu biografiju Zelenskog u svijetu zabave, mnogi su potcijenili političkog novajliju. Pa ipak, on je uspio da motiviše svoj narod da ustane protiv ruskih napadača. Kada su Sjedinjene Države ponudile da evakuišu njega i njegovu porodicu. Zelenski je, kao što je poznato, to odbio, i navodno rekao: "Bitka se vodi ovdje. Treba mi municija, ne vožnja."

"Mislim da su Rusi, i Zapad i donekle Sjedinjene Države pogrešno procijenili Zelenskog", kaže Kenneth Dekleva​. "Mislim da smo svi podrazumijevali da je Zelenski 'laka kategorija', da će pobjeći. I da je to uradio, ne vjerujem da bismo danas vodili ovaj razgovor. Mislim da je doživio prosvjetljenje kada je počela invazija, i donio je odluku koja odjekuje u cijelom svijetu."

Pragmatičar

Biden, koji predvodi odgovor Zapada na ruski napad na Ukrajinu, je primjer pragmatičnog lidera.

"Bajden predstavlja pragmatičan put", kaže Hunter. "Pragmatični lideri su potpuno posvećeni rješavanju problema. Često su vrlo racionalni, rukovode se podacima, brojkama... I na mnogo načina, pragmatični lideri su dosadni."

Američki predsjednik Joe Biden ulazi u predsjednički helikopter Marine One u Delawareu, 20. marta 2022.
Američki predsjednik Joe Biden ulazi u predsjednički helikopter Marine One u Delawareu, 20. marta 2022.

Biden je u politici od 1972, kada je prvi put izabran u američki Senat. Ponovo je biran šest puta dok nije napustio Senat da bi osam godina služio kao potpredsjednik u administraciji Baracka Obame.

"Joe Biden je demokratski lider starog kova", kaže Blake. "Manje ga zanima da sebe predstavi kao nekog posebnog, kao oličenje sudbine ili da surovost predstavlja kao nešto politički pozitivno. I mislim da u tome ima određeni aspekt vrlina Volodimira Zelenskog. Ali je također imao mnogo manje prilike da pokaže njihovu dubinu."

Američki predsjednik Joe Biden govori na skupu u Bijeloj kući, 16. marta 2022.
Američki predsjednik Joe Biden govori na skupu u Bijeloj kući, 16. marta 2022.

Kada se radi o Ukrajini, Biden se najviše fokusirao na pokušaj da pronađe odmjereni pristup, kojim će zaštititi američke interese a da se ipak ne uključi direktno u konflikt.

"Mnogo toga se svodi na spuštanje temperature, isključivanje emocija iz odlučivanja. Mnogo se poteza povlači iza kulisa, radom na tome saveznici ostanu jedinstveni, da se stvaraju mreže, koriste ekonomske sankcije, nasuprot, bar se nadamo, nekoj vrsti vojne intervencije sa američke strane", kaže Hunter.

Ishod

Velika kriza može da pojača ili definiše liderski stil nekog političara.

"Možemo da budemo veoma uzdržani i odmjereni i pribrani veći dio vremena, ali za vrijeme krize ste pod vremenskim pritiskom i pod stresom", kaže Hunter. "Zbog svega toga zajedno je mnogo teže da se samo-regulišete, i vaša stvarna ličnost će izbiti na površinu. Ako je pritisak dovoljno jak, počećete da vidite ko su ti lideri zaista."

Vrste lidera koji učestvuju u nekom sukobu mogu da diktiraju i vrstu potrebnog rješenja. U Putinovom slučaju, to će zahtijevati tehniku nazvanu "taktička empatija", smatra Kenneth Dekleva.

"Trenutno se nalazimo u veoma, veoma delikatnoj i opasnoj situaciji kada je Putin satjeran u ćošak. Pretrpio je gubitak prestiža. Izopšten je iz međunarodne zajednice i pritjeran leđima uz zid. Putin u toj situaciji je opasan", konstatuje Dekleva.

"Mislim da moramo da budemo veoma pažljivi i pružimo diplomatski izlaz - način da Rusija deeskalira situaciju a Putin vjeruje - i lično i u smislu svoje propagande - da je ostvario svoje ciljeve, da može da sačuva obraz i odustane od ovog rata."

XS
SM
MD
LG