Linkovi

Policija Srbije: Uhapšena tri kosovska policajca u centralnoj Srbiji; Kosovo: Oteti su na Kosovu


Fotografija na kojoj su prikazani uhapšeni pripanici kosovske policije i njihova oprema, koju je prenio RTS i koji kao autora fotografije potpisuje MUP Srbije.
Fotografija na kojoj su prikazani uhapšeni pripanici kosovske policije i njihova oprema, koju je prenio RTS i koji kao autora fotografije potpisuje MUP Srbije.

Pripadnici specijalnih snaga MUP-a Srbije kažu da su uhapsili u srijedu trojicu pripadnika kosovske policije.

Kosovska policija tvrdi da je riječ o otmici i da su policajci Srbije upali na teritoriju Kosova, a RTS prenosi informacije iz MUP-a da se hapšenje dogodilo "duboko na teritoriji centralne Srbije".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je u srijedu da je Srbija ušla na teritoriju Kosova i kidnapovala tri policajca, te da je time prekršila međunarodne norme.

"Dok se u našoj zemlji sprovodi red i zakon, zločinačka Srbija ušla je na teritoriju Kosova i kidnapovala tri policajca Republike Kosovo, kršeći svaki sporazum i protivno bilo kom principu međunarodnih normi", izajavio je Svečlja u svojoj objavi na Facebooku.

Svečlja je rekao da su policajci "nesumnjivo" bili stacionirani duboko na teritoriji Kosova, na statičnom kontrolnom punktu na ulazu u Kosovo, obavljajući svoje redovne dužnosti.

"Srbija nastavlja da bude uzročnik i čuvar zla u regionu i na Kosovu. Ne odustajemo pred kriminalcima i teroristima. Srbija ponovo pokazuje svoje pravo lice i to autokratske i agresivne države", naveo je Svečlja.

On je zatražio od međunarodnog faktora "da hitno pojača pritisak na Srbiju kako bi bili oslobođeni policajci, ali i kako bi prekinula sa svojim provokacijama".

"Ovakvo zločinačko ponašanje Srbije nas ne zaustavlja na našem putu jačanja suvereniteta u zemlji", istakao je Svečlja u svojoj poruci.

Radio-televizija Srbije pak prenosi da se hapšenje pripadnika kosovske policije dogodilo u "administrativnom pojasu prema AP KiM, daleko u dubini teritorije centralne Srbije".

"Pripadnici specijalnih jedinica srpske policije uhapsili su na teritoriji centralne Srbije trojicu do zuba naoružanih kosovskih specijalaca. Sva trojica bila su naoružana automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa GPS uređajima, mapama i drugom opremom", javlja javni servis.

Na snimku koji je objavio RTS, a koji je potpisan sa MUP Srbije, vide se maskirani specijalci policije Srbije kako kroz šumski put sprovode osobe u tamno plavim uniformama koji između srpskih policajaca hodaju sa lisicama na rukama, nisko pognutih glava.

Policija Kosova: Policajci dežurali na tačkama duboko na teritoriji Kosova

Policija Kosova u svojoj objavi na društvenim mrežama precizira da je jedinica granične patrolne policije, dežurala je na statičnim tačkama u mestu Tresave/Bare, duboko unutar teritorije Republike Kosovo, "kako bi spriječila eksploataciju nelegalnih puteva, koji su koje koriste kriminalne grupe za ilegalni prelazak i šverc".

"Policijska jedinica sastavljena od tri granična službenika je danas, u podne, saopštila da je u blizini statične tačke primijetila maskirana i naoružana lica, a u ovom slučaju dodatne jedinice PK su raspoređene prema ovoj tački u pomoć", navodi se u objavi i nastavlja:

"Po dolasku na lokaciju, jedinice za pomoć su posmatrale samo službeni automobil, ali ne i same policijske službenike koji su dežurali na lokaciji. Druge policijske jedinice su odmah krenule ka ovoj lokaciji, a obaviještene su i druge bezbjednosne institucije, uključujući KFOR, nakon što se sumnjalo da su policajci kidnapovani od strane srpskih snaga".

Policija Kosova navodi da su u cilju preduzimanja konkretnih mjera za bezbjednost policajaca za koje se sumnja da su kidnapovani od strane srpskih snaga, kontaktirani su svi lokalni i međunarodni mehanizmi kako bi oni bili što prije pušteni i vraćeni Policiji Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održaće danas vanrednu konferenciju za medije, prenijeli su mediji.

Konferencija će biti održana u 16 časova u pres sali Vlade Srbije, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Vanrednu konferenciju za medije zakazala je i kosovska policija, sa početkom u 15 sati.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG