Linkovi

Tri NATO zemlje čistit će ruske i ukrajinske mine u Crnom moru


Pomorska mina se vidi u Crnom moru, Bugarska, juli 2022.
Pomorska mina se vidi u Crnom moru, Bugarska, juli 2022.

Turska, Rumunjska i Bugarska planiraju u januaru potpisati sporazum o zajedničkom planu čišćenja mina koje plutaju u Crnom moru kao posljedica rata u Ukrajini, rekao je u subotu turski ministar obrane Yasar Guler, nakon višemjesečnih razgovora između NATO saveznika, javio je Reuters.

Crnomorske države Turska, Rumunjska i Bugarska sastale su se s dužnosnicima Gruzije, Poljske i Ukrajine u aprilu 2022. godine kako bi razgovarale o uklanjanju mina nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ministri obrane triju zemalja također su razgovarali o planu na sastanku NATO-a u Bruxellesu u oktobru, te u Ankari prošlog mjeseca dok su radili na finalizaciji inicijative.

Obraćajući se novinarima na sastanku u Ankari, Guler je rekao da će "Trilateralna inicijativa" za sada uključivati samo Tursku, Rumunjsku i Bugarsku, a njihovi ministri obrane planiraju održati ceremoniju potpisivanja u Istanbulu 11. januara.

"Zbog ukrajinsko-ruskog rata, mine su postavljene i u ukrajinskim i u ruskim lukama. One se ponekad otkače i dođu do naših tjesnaca zbog morske struje", rekao je Guler novinarima.

"Naši brodovi za razminiranje vršit će stalne patrole do tačke gdje završava rumunjska (morska) granica", dodao je.

Britanija je u ponedjeljak saopćila da će prebaciti dva broda lovca na mine Kraljevske mornarice ukrajinskoj mornarici, dok uspostavlja novu pomorsku obrambenu koaliciju zajedno s Norveškom kako bi pomogla u jačanju ukrajinskih operacija na moru.

Turska, koja održava dobre veze i s Kijevom i s Moskvom, također radi s Ujedinjenim narodima, Ukrajinom i Rusijom na oživljavanju crnomorske inicijative za žitarice koju je Moskva odustala ranije ove godine, iako nije bilo znakova napretka u tim pregovorima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG