Linkovi

Prvo hrana iz kombija, sada i odjeća


Prvo smo, na ulicama američkih gradova, dobili mobilne restorane – prodavače hrane koji hranu prodaju iz svojih posebno opremljenih kamioneta, na opće zadovoljstvo mušterija. Sada smo dobili i trgovine odjećom na kotačima. Trend modnih kombija dobija na popularnosti u gradovima širom Sjedinjenih Država, uključujući područje Los Angelesa.


Čim sunce zađe, središte Los Angelesa postaje pravi karneval kamiona – hrana i odjeća prodaju se iz trgovina na kotačima. Bistroi na kotačima ljudima su već poznati, ali modni su kamioni novost.


“Kao da ulazite u ormar i pretražujete, vrlo zgodno,” kaže jedna mušterija.


Jordana Fortaleza suvlasnica je modnog kombija J. D. Luxe.


“Imamo veliki izbor ručno izrađenog nakita, ručno izrađene odjeće i torbica.”


“Svaki je artikal poseban, ima svoj karakter,” kaže kineska turistkinja.


Voditi trgovinu na kotačima puno je jeftinije nego iznajmljivati prostor za trgovinu u nekoj zgradi, kaže Jordana Fortaleza. A postoji i jedna druga prednost:


“S trgovinom na kotačima imate mobilnost, možete je približiti vlastitoj demografiji.”


Ali postoje i izazovi.


“Najveći je – vrijeme," priznaje Fortaleza. "Kad je hladno – nema nikoga.”


Za razliku od trgovina, modni kamioni su vozila, a kao vozila zahtjevaju i redovito održavanje. Ako se vozilo pokvari, nema poslovanja sve dok se ono ne popravi, a to može potrajati danima.”


Upravo to se dogodilo Stacey Steffe i njezinom biznisu, Le Fashion Truck. Do daljnjega, sjedi u uredu.


“Barem jednom godišnje kamion nam je na popravku. Naš je malo stariji, kvarovi se dešavaju.”


Modni kamion Stacey Steffe, 38 godina star, bio je, prije dvije godine, prvi te vrste na ulicama Los Angelesa. Stacey i njezina poslovna partnerica Jeanine Romo pokrenule su West Coast Mobile Retail Association, nacionalnu udrugu koja danas ima članstvo od gotovo 50 kamiona-pokretnih trgovina. Tromo gospodarstvo, kaže Stacey, pomaže rastu njihove industrije.


“Veliki broj ljudi svoje je konvencionalne trgovine prenio na kamione, to im omogućava da nekako prežive.”


Modni kamioni postali su konkurencija internetu. Impulsivna kupovina, u kojoj bez puno razmišljanja dodajete proizvod u svoju košaricu, činila je do 20% prodaje u trgovinama, kaže Ilse Metchek, predsjednica udruge California Fashion. Mnogi sada kupuju on-line, gdje je impulsivna kupovina mnogo rijeđa. No, kad kupuju u modnim kamionima, potrošači mogu i znaju biti impulsivniji, kaže ona:


“Modni su kamioni način da se opet privuče impulsivna kupovina. U osnovi, svaku je trgovinu moguće prenijeti na kamione.”


Trgovina na kotačima privlači i pažnju lokalnih vlasti. Stacey Steffe kaže da njezina udruga sada radi s vlastima San Francisca u izradi zakona koji bi regulirali taj rastući trend poslovanja.
XS
SM
MD
LG