Linkovi

Azijski trgovinski sporazum vuče američke saveznike prema Kini


Arhiva - Fotografija Vijetnamske novinske agencije napravljena tokom onlajn konferencije pokazuje lidere država i ministre trgovina 15 zemalja članica Sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP), u Hanoju, 15. novembra 2020.
Arhiva - Fotografija Vijetnamske novinske agencije napravljena tokom onlajn konferencije pokazuje lidere država i ministre trgovina 15 zemalja članica Sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP), u Hanoju, 15. novembra 2020.

Američki eksperti za trgovinu sa oprezom posmatraju kako najveći svjetski pakt o slobodnoj trgovini polako napreduje ka ratifikaciji i dovodi neke od najbližih američkih saveznika iz Azije u ekonomski blok koji uključuje i Kinu ali ostavlja Sjedinjene Države na margini.

Analitičari iz Australije i Novog Zelanda - zemalja koje su potpisnici Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva (RCEP) - imaju više pomiješan pogled na sporazum, navodeći da on nosi i koristi, i izazove za Sjedinjene Države.

Zaključen u novembru 2020. nakon osam godina pregovora, RCEP obuhvata svih 10 članova Asocijacije država jugoistočne Azije, kao i Australiju, Kinu, Japan, Novi Zeland i Južnu Koreju. Kolektivno države čine oko 30 odsto globalnog BDP-a.

Kina, Japan i dvije države ASEAN-a već su ratifikovale pakt. Da bi stupio na snagu, još uvijek ga moraju ratifikovati još četiri članice ASEAN-a i još jedna zemlja koja nije članica ASEAN-a.

Pregovori o RCEP-u dugo su bili u sjenci pregovora koje su podržavale SAD o Transpacifičkom partnerstvu ili TPP-u, suparničkom trgovinskom sporazumu koji bi obuhvatio Sjedinjene Države i neke od njihovih susjeda zapadne hemisfere, a isključio Kinu.

Ali, uz snažno protivljenje iz obje partije u Washingtonu bilo kakvom novom trgovinskom sporazumu, bivši predsjednik Donald Trump izveo je SAD iz TPP-a, raščišćavajući put za napredak RCEP-a.

"Jedan uticaj na Sjedinjene Države je jasan", rekao je Patrik Kuirk, viši direktor Međunarodnog republikanskog instituta i nerezidentni saradnik u spoljnopolitičkom programu istraživačke organizacije Brookings Institution iz Vašingtona.

"RCEP bi mogao biti blagodat za Kinu", rekao je Kvirk u intervjuu. "Peking će nesumnjivo promovisati svoju povećanu ekonomsku međuzavisnost i uticaj na nekoliko ključnih američkih saveznika u regionu".

Kvirk je dodao da RCEP "slabi relativni ekonomski uticaj Washingtona na zemlje članice".

Ali analitičari sa sjedištem u Aziji kažu da su američki strahovi od RCEP-a možda precijenjeni.

RCEP "može dovesti do toga da niži procenat trgovine zemljama RCEP-a bude izvan bloka, uključujući i SAD", priznao je Džefri Vilson, direktor istraživanja u australijskom centru Pert USAzija centru.

Ali, rekao je, "RCEP donosi korist za SAD podržavajući integritet globalnog trgovinskog sistema... Dok Bidenova administracija nastoji da zaštiti trgovinski sistem zasnovan na pravilima od novih prijetnji, RCEP pokazuje da su vlade indo-pacifičkog regiona posvećene istoj agendi".

Širo Armstrong, direktor Australsko-japanskog istraživačkog centra pri Australijskom nacionalnom univerzitetu, pružio je slično nijansiran stav, rekavši da bi pakt za Sjedinjene Države imao "mješovite rezultate".

"Teško je reći da su SAD veliki gubitnik. Nešto je komplikovanije od toga", rekao je za Glas Amerike, dodajući da će Sjedinjenim Državama "biti relativno gore na nekim tržištima", ali da RCEP "pomaže da tržišta u ovom dijelu svijeta budu otvorena" u vreme kada je protekcionizam u usponu.

Džejn Kelsej, profesorka na Univerzitetu u Oklendu na Novom Zelandu, tvrdila je da je bivši američki predsjednik Barak Obama podsticao "puno zabluda" o RCEP-u, sa njegovim potencijalom da pojača kineski uticaj, u nastojanju da se prevaziđe protivljenje TPP-u.

Ali mnogi Novozelanđani više su zabrinuti zbog prevelikog uticaja SAD, rekla je ona. "Na Novom Zelandu smo imali masovne proteste protiv (TPP). Nismo imali praktično nikoga protiv RCEP-a".

Australijski senator Erik Abec rekao je za Glas Amerike da američki saveznici u regionu smatraju da ne mogu priuštiti da ne učestvuju u RCEP-u, ali da će to učiniti oprezno.

"SAD su i dalje naš najvažniji strateški prijatelj i saveznik i to se neće promijeniti, ali budući da smo u dijelu svijeta u kojem se nalazimo, ima smisla da budemo dio veoma značajnog trgovinskog bloka", rekao je. "Neki ljudi vide da RCEP potencijalno unaprjeđuje kinesku poziciju i to je nešto što ćemo pažljivo nadgledati".

XS
SM
MD
LG