Linkovi

Trgovina ljudima u SAD-u: svakodnevno, u gotovo svakom većem američkom gradu


Trgovina ljudima u SAD-u: svakodnevno, u gotovo svakom većem američkom gradu
Trgovina ljudima u SAD-u: svakodnevno, u gotovo svakom većem američkom gradu

Istraživanje Centra za suzbijanje krijumčarenja i trgovine ljudima pokazalo je da 83 posto ovih aktivnosti otpada na trgovinu ljudima zbog seksa, a drugo je prisilni rad u domaćinstvima te u poljoprivredi.

U izvješću američkog Državnog tajništva o naporima zemalja u borbi protiv trgovine ljudima ove se godine po prvi put nalaze i Sjedinjene Države. Naime, američke aktivističke organizacije te policija i pravosudni organi koji se bore protiv trgovine ljudima kažu da to nije samo problem izvan granica Sjedinjenih Država. Savezni istražni ured - FBI - navodi da se muškarcima i ženama trguje u svakom većem američkom gradu, uključujući Washington. Neki su žrtve prisilnog rada, a neki su natjerani u seks-industriju.

U gotovo svakom većem američkom gradu žrtve trgovine ljudima eksploatirane su svaki dan.

"Trgovanje ljudima vrlo je ozbiljan problem u Americi," kaže Bradley Myles.

Myles, koji radi za Projekt Polaris, organizaciju koja se bori protiv trgovine ljudima, kaže da se neke žrtve prisiljava na rad u domovima bogatih i u restoranima. Drugi, naročito žene, natjerani su na prostituciju.

"Vidimo da se to događa. Nije da to čujemo od drugih. Bili smo unutar tih objekata. Mi radimo sa žrtvama."

Projekt Polaris ima posebni telefon na koji se mogu prijavljivati slučajevi trgovine ljudima. Pozivi stižu iz čitave zemlje.

"Dobivamo pozive iz Teksasa, Kalifornije, New Yorka, Floride i Washingtona, koji je jedan od pet vodećih gradova odakle nam se javljaju žrtve."

Aktivistička organizacija „Nevini u opasnosti“ pripremila je video za informiranje javnosti o ovom problemu. Utemeljiteljica Deborah Sigmund kaže da većina žrtava dolazi iz siromašnih zemalja te da su u Sjedinjene Države namamljeni obećanjima o boljem životu. Žrtve su, na primjer, prisiljene davati seksualne usluge u javnim kućama koje rade pod krinkom salona za masažu. Tim Whittman stručnjak je FBI-a za ovu problematiku:

"Vodeća zemlja iz koje se u Sjedinjene Države dovode žrtve je Meksiko. Oko 20 posto žrtava s kojima radimo dolazi iz te zemlje."

Ni glavni grad Washington nije imun na taj problem. Tu su žrtve američki državljani, ali i žene iz Južne Koreje, Kine i Latinske Amerike. Istraživanje Centra za suzbijanje krijumčarenja i trgovine ljudima pokazalo je da 83 posto ovih aktivnosti otpada na trgovinu ljudima zbog seksa, a drugo je prisilni rad u domaćinstvima te poljoprivredi. FBI kaže da krijumčari često prijete žrtvama te im otežavaju plaćanje dugova.

"Najčešće se radi o prijetnjama obiteljima žrtava u njihovoj domovini tako da se žrtvu stavlja u poziciju da je prisiljena služiti u Sjedinjenim Državama. Uobičajena prijetnja glasi: ako nas napustiš, prijavit ćemo te agenciji za useljavanje, bit ćeš uhićen i dugo ćeš biti u zatvoru."

No, u stvarnosti, žrtvama krijumčarenja može se pomoći. U nekim im se slučajevima može izdati posebna viza koja im dopušta ostanak u Sjedinjenim Državama na četiri godine. U tom razdoblju mogu podnijeti dokumentaciju za stalni boravak. No s prijetnjama, jezičnim barijerama te strahom od pravnog sustava, žrtve često ne traže pomoć ili to nisu u mogućnosti učiniti.

XS
SM
MD
LG