Linkovi

Trgovina ljudima u SAD: žrtve su najčešće iz Meksika, Južne Koreje i Kine


Većina žrtava u SAD stiže iz siromašnih zemalja u razvoju, a dolaze zbog obećanja o 'boljem životu'
Većina žrtava u SAD stiže iz siromašnih zemalja u razvoju, a dolaze zbog obećanja o 'boljem životu'

Istraživanje Centra za suzbijanje krijumčarenja i trgovine ljudima pokazalo je da 83 posto ovih aktivnosti otpada na trgovinu ljudima zbog seksa, a drugo je prisilni rad u domaćinstvima te poljoprivredi

Američke aktivističke organizacije kao i sudovi i policija, koji se bore protiv trgovine ljudima, kažu da ta pošast nije samo problem izvan granica Sjedinjenih Država. FBI navodi da se muškarcima i ženama trguje u svakom većem američkom gradu u Sjedinjenim Državama, uključujući Washington. Neki su žrtve prisilnog rada, a neki su natjerani u seks-industriju.

U gotovo svakom većem američkom gradu žrtve trgovine ljudima eksploatirane su svaki dan. "Trgovanje ljudima vrlo je ozbiljan problem u Americi“ - kaže Bradley Myles iz Projekta Polaris, organizacije koja se bori protiv trgovine ljudima. Neke žrtve prisiljava se na rad u domovima bogatih i u restoranima. Drugi, naročito žene, natjerani su na prostituciju - kaže Bradley Myles i dodaje: "Vidimo da se to događa. Nije da to čujemo od drugih. Bili smo unutar tih objekata. Mi radimo sa žrtvama“.

Projekt Polaris ima posebni telefon na koji se mogu prijavljivati slučajevi trgovine ljudima. Pozivi stižu iz čitave zemlje. "Dobivamo pozive iz Teksasa, Kalifornije, New Yorka, Floride i Washingtona koji je jedan od pet vodećih gradova odakle nam se javljaju žrtve“.

Aktivistička organizacija „Nevini u opasnosti“ pripremila je video za informiranje javnosti o ovom problemu. Utemeljiteljica Deborah Sigmund kaže da većina žrtva dolazi iz siromašnih zemalja te da su u Sjedinjene Države namamljeni obećanjima o boljem životu. Žrtve su, na primjer, prisiljene davati seksualne usluge u javnim kućama koje službeno rade kao saloni za masažu. Tim Whitman, stručnjak FBI-a za ovu problematiku, kaže: "Najviše žrtava trgovine ljudima u Sjedinjene Države dolazi iz Meksika. Oko 20 posto naših žrtava dolazi iz te zemlje“.

Ni glavni grad Washington nije imun na taj problem. Tu su žrtve američki državljani, ali i žene iz Južne Koreje, Kine i Latinske Amerike. Istraživanje Centra za suzbijanje krijumčarenja i trgovine ljudima pokazalo je da 83 posto ovih aktivnosti otpada na trgovinu ljudima zbog seksa, a drugo je prisilni rad u domaćinstvima te poljoprivredi. FBI kaže da krijumčari često prijete žrtvama te im otežavaju plaćanje dugova.

"Najčešće se radi o prijetnjama protiv obitelji u njihovoj domovini tako da se žrtvu stavlja u poziciju da je prisiljena služiti u Sjedinjenim Državama. Žrtvama se kaže: ako nas napustiš prijavit ćemo te agenciji za useljavanje, bit ćeš uhićen i dugo ćeš biti u zatvoru“ - objašnjava Tim Whitman iz FBI-ja.

No u stvarnosti postoji pomoć. Žrtve krijumčarenja nekada mogu dobiti posebnu vizu koja im dopušta ostanak u Sjedinjenim Državama na četiri godine. U tom razdoblju mogu podnijeti dokumentaciju za stalni boravak. No s prijetnjama, jezičnim barijerama te strahom od pravnog sustava žrtve često ne traže pomoć ili su onemogućene to učiniti.

XS
SM
MD
LG