Linkovi

'Trgovac smrću' stigao u New York gdje će mu se suditi za 'pomaganje teroristima'


Viktor Bout u zatvoru u Tajlandu
Viktor Bout u zatvoru u Tajlandu

Moskva smatra da je tajlandsko izručenje ovog bivšeg sovjetskog vojnog pilota 'ilegalno' te da je rezultat velikog političkog pritiska koji je Washington navodno izvršio na tu azijsku zemlju.

Viktor Bout, ruski krijumčar naoružanjem, sinoć je stigao New York, gdje će mu se suditi zbog 'materijalne pomoći terorizmu'.

On je posljednje dvije godine proveo u zatvoru u Tajlandu, a vlada te zemlje prekjučer ga je odlučila predati Sjedinjenim Državama, bez obzira na rusko protivljenje.

Washington već godinama traži izručenje ovog krijumčara oružjem, kojeg također zovu 'trgovcem smrću'. Vlada Sjedinjenih Država tereti ga za sudjelovanje u zavjerama kojima su cilj bili američki ciljevi te životi Amerikanaca, kao i za materijalnu pomoć terorističkim organizacijama.

43-godišnji Viktor Bout smatra se odgovornim za prodaju velikih količine naoružanja koje je korišteno u nizu lokalnih sukoba u Africi, Južnoj Americi i na Srednjem istoku.

Međutim, Moskva smatra da je tajlandsko izručenje ovog bivšeg sovjetskog vojnog pilota 'ilegalno' te da je rezultat velikog političkog pritiska koji je Washington navodno izvršio na tu azijsku zemlju.

Predstavnik američkog Državnog tajništva izjavio je da je izručenje u skladu s međunarodnim pravom i bilateralnim sporazumom između Sjedinjenih Država i Tajlanda.

Viktor Bout je uhićen u Tajlandu prije dvije godine, nakon sastanka s američkim agentima koji su mu se predstavili kao pripadnici kolumbijskog gerilskog pokreta Farc. Bout tvrdi da je on legitimni privatni zračni prijevoznik.

Ako bude osuđen, u Americi mu prijeti kazna doživotnog zatvora.

XS
SM
MD
LG