Linkovi

Treneri bjeloruske sprinterke izbačeni sa Olimpijskih igara


Bjeloruska sprinterka na konferenciji za novinare po dolasku u Varšavu
Bjeloruska sprinterka na konferenciji za novinare po dolasku u Varšavu

Dvojica trenera bjeloruske sprinterke Kristine Cimanuskaje, koja ih je optužila da su protiv njene volje htjeli da je vrate kući sa Olimpijskih igara, izbačeni su iz Olimpijskog sela u Tokiju i njihove akreditacije su poništene, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Juri Moisevič i Artur Šumak morali su da napuste Olimpijsko selo, nekoliko dana pošto je Cimanuskaja na aerodromu u Tokiju odbila da se ukrca na let za Minsk i zatražila međunarodnu zaštitu. Poljska joj je dala humanitarnu vizu i ona je sada u toj zemlji, gdje je i njen suprug.

Cimanuskaja je u ekskluzivnom intervjuu Reutersu kazala da je naređenje da se udalji iz tima stiglo "odozgo" iz Bjelorusije.

Slučaj 24-godišnje sportisktinje prijeti da dodatno izoluje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, čiji je režim već pod zapadnim sankcijama. Portparol bjeloruskog predsjednika nije odgovorio na upit Reutersa za komentar.

Bjeloruski olimpijski komitet saopštio je da se dvojica trenera vraćaju u Minsk, te da će uložiti žalbu na odluku MOK.

Cimanuskaja je rekla da je odlučila da se ne vrati u Bjelorusiju jer ju je tako savjetovala baka koja je upozorila da bi to bilo opasno.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je da je "nepravedno i neprihvatljivo" to što je bjeloruska sprinterka pritisnuta da se vrati kući samo zato što je kritikovala trenere.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG