Linkovi

Trećina američkih medicinskih sestara želi da napusti profesiju


Medicinske sestre u Los Angelesu. (Foto: Rojters)
Medicinske sestre u Los Angelesu. (Foto: Rojters)

Skoro trećina medincinskih sestara u SAD-u razmišlja da promijeni profesiju, poslije pandemije Covida, nakon koje su se osjećale loše i premorene, pokazuje istraživanje organizacije koja zapošljava ljude u zdravstvu "AMN Healthcare Services" među 18 000 ispitanika.

Trećina medicinskih sestara želi da prekine da radi, što je za 7 odsto više nego 2021, kada je počeo talas napuštanja struke usljed pandemije.

Istraživanje također pokazuje da 36 odsto medicinskih sestara želi da ostane u struci, ali ne i da istom radnom mjestu.

"Ovo zaista pokazuje koliko su medinske sestre i dalje suočene sa izazovima po mentalno i generalno zdravlje poslije panemije", rekla je izvršna direktorica AMN Healthcare Cary Grace za Reuters.

Istraživanje je pokazalo da su potrebne mnoge promjene, 69 odsto medicinskih sestara traži veću platu, a 63 odsto bi voljelo bezbjedniju radnu atmosferu kako bi se smanjio stres.

Dok je manjak osoblja u bolnicama bio problem već nekoliko godina, situacija se pogoršala krajem 2021. i došla do vrhunca prošle godine, kada su mnogi napuštali posao zbog iscrpljenosti.

Kriza sa osobljem košta i same bolnice, dok na tome profitiraju kompanije koje zapošljavaju medicinske radnike, kao što je AMN Healthcare.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG