Linkovi

Treća doza Pfizer vakcine efikasna 95,6 posto


Ilustracija
Ilustracija

Dodatna – „booster” doza vakcine protiv COVID-19 koju su razvili Pfizer i njemački partner BioNTech SE vratila je efikasnost na 95,6 posto protiv virusa, uključujući varijantu Delta, pokazali su podaci koje su kompanije objavile iz velike studije u četvrtak.

Kompanije su u saopštenju za javnost navele da je klinička studija, koja još nije objavljena i recenzirana, testirala 10.000 sudionika u dobi od 16 i više godina, te je otkriveno da booster ima povoljan sigurnosni profil.

Rezultati ispitivanja dolaze dan nakon što je američka Uprava za hranu i lijekove odobrila dopunske doze cjepiva protiv COVID-19 kompanija Moderna i Johnson & Johnson i rekla da Amerikanci mogu kombinovati vakcine protiv COVID-19.

Agencija je prethodno odobrila boostere Pfizer/BioNTech vakcine najmanje šest mjeseci nakon prve serije vakcinacije kako bi povećala zaštitu za osobe starije od 65 godina, one koji su u riziku od teške bolesti i one koji su izloženi virusu na radnom mjestu.

Doktor Walid Gellad, profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta u Pittsburghu, rekao je da se čini da bi bilo dobro imati treću dozu u delta valu za simptomatski COVID-19.

„Još uvijek sam jako znatiželjan da li je ovo prvenstveno kod ljudi koji su mnogo mnogo stariji. Jer ono što ne želimo je da istrčimo i dajemo dopunske lijekove 25-godišnjacima koji su prije imali COVID i dobili dvije doze vakcine , samo na osnovu ovog saopštenja za javnost”, rekao je Gelad.

Pfizer je rekao da efikasnost njihove vakcine koja se daje u 2 doze opada s vremenom, citirajući studiju koja je pokazala 84 posto djelotvornosti s maksimuma od 96 posto četiri mjeseca nakon druge doze. Neke zemlje su već krenule sa planovima za davanje booster doza.

Proizvođači lijekova rekli su u četvrtak da je prosječno vrijeme između druge doze boostera ili placeba u studiji bilo oko 11 mjeseci, dodajući da je u grupi koja je dobijala booster bilo samo pet slučajeva COVID-19, u poređenju sa 109 slučajeva u grupi koja je primila placebo.

Srednja starost učesnika bila je 53 godine, sa 55,5 posto učesnika između 16 i 55 godina, i 23,3 posto sa 65 godina ili više.

Analitičar Michael Yee rekao je da rezultati ispitivanja doprinose rastu podataka da bi boosteri mogli pomoći u pružanju dugotrajne zaštite od simptomatske infekcije.

Nije bilo prijavljenih slučajeva teške bolesti, što ukazuje na snažnu zaštitu od infekcije samo primarnom serijom vakcinacije.

Kompanije su navele da će dostaviti detaljne rezultate ispitivanja za recenziranu publikaciju američkoj FDA, Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) i drugim regulatornim agencijama, što je prije moguće.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG