Linkovi

Treba vam netko čuvati djecu? Unajmite baku!


Treba vam netko čuvati djecu? Unajmite baku!
Treba vam netko čuvati djecu? Unajmite baku!

Žene iz bilo kojeg dijela svijeta mogu se prijaviti na web sajt tvtke Rent-a-Grandma da bi postale ‘bake.’ Tako će roditelji diljem svijeta moći pronaći baku koja odgovara upravo njima

U vrijeme kad se Sjedinjene Države bore protiv visoke stope neuposlenosti, mnogi Amerikanci starije dobi u potrazi za poslom kažu da im ga je danas još teže naći zbog njihovih godina. Prema američkom Zavodu za statistiku rada, osobama u dobi od 55 godina i starijima treba duže vremena da pronađu posao nego mlađima. Međutim, tvrtka koju je u Los Angelesu nedavno osnovao jedan bivši učiltelj, upravo želi uposliti starije ljude, prvenstveno žene.

Pronaći adekvatnu skrb za djecu može biti stresan proces za mnoge roditelje koji nemaju u blizini rođake ili bake na koje bi se mogli osloniti. Anna Marie Caldwell stoga je ‘unajmila’ jednu baku:

"Ona je bila dio obitelji. Pomagala mi je u kuhanju i čišćenju, radila s djecom domaću zadaću i igrala se s njima."

Anna Marie Caldwell pronašla je Jane Mertes putem tvrtke sa sjedištem u Los Angelesu, pod nazivom Rent-A-Grandma, “Unajmite baku” (www.rentagrandma.com). Jane Mertes kaže da je za nju to više od samog posla:

"Kad radite s djecom, odgovorni ste i obavezni da pozitivno utječete na njihov život i da ih možda podučite nečemu što njihovi roditelji ne znaju ili na što gledaju drugim očima."

Anna Marie Caldwell kaže da upravo to iskustvo čini bake različitima od babysittera tinejdžerske dobi. Bake, kaže ona, sa sobom donose znanje, iskustvo i veliko samopouzdanje pri donošenju odluka. Osim toga, one nisu tako rastrešene kao što to često mogu biti tinejdžeri. Osnivatelj Rent-A-Grandma, Todd Pliss, kaže da je ideju za svoju kompaniju dobio kad je podučavao djecu u Hollywoodu:

"Ljudi bi mi pričali o strahovitim iskustvima kroz koja su prošli, kao na primjer kad je osoba koja je čuvala djecu umalo zapalila kuću jer je zaboravila da se na peći kuhala večera, ili dadilja koja je zaspala nakon što je zaključala kuću, pa djeca, koja su se igrala vani, nisu mogla ući…"

Takve su priče nagnale Todda Plissa da osnuje tvrtku putem koje će roditelji moći računati na usluge čuvanja djece koje će im pružiti bake. Svaka baka prvo mora proći provjeru njenog prijašnjeg iskustva i života općenito te intervju. Osim skrbi o djetetu, tvrtka Todda Plissa također omogućuje bakama da čuvaju kućne ljubimce i brinu se za starije nemoćne osobe. Cijena: od 14 do 20 dolara po satu. Todd Pliss kaže da su ga žene koje traže posao preplavile telefonskim pozivima:

"Ekonomija je u lošem stanju i to se osjeća. Žene mi ponekad plaču na telefon. Jednom se javila jedna koja živi u svom automobilu. Zbog ekonomske krize mnoge bake ne mogu naći posao."

Iako je stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama za one mlađe od 55 godina niža nego prosječna nacionalna stopa, dva milijuna Amerikanaca starije dobi i dalje je neuposleno. Todd Pliss kaže da 90 posto žena koje ga kontaktiraju, od nastavnica do odvjetnica, jednostavno ne mogu naći posao. Mnoge od njih otpuštene su iz tvrtki u kojima su bile zaposlene desetljećima.

"Priznali to ili ne, definitivno postoji diskriminacija na osnovu starosne dobi. No, kompanije to ne mogu službeno reći. Međutim, ja to često vidim jer mnoge od tih žena su obrazovane, imaju desetljeća iskustva – ne samo u domeni skrbništva nad djecom, već i u stvarnom svijetu."

S druge strane, za tim bakama postoji nevjerojatna potražnja. Todd Pliss kaže da se žene iz bilo kojeg dijela svijeta mogu prijaviti na njegov web sajt da bi postale ‘bake.’ Tako će roditelji diljem svijeta moći pronaći baku koja odgovara upravo njima.

XS
SM
MD
LG