Linkovi

Treba li se u školi učiti rock and roll?


Treba li se u školi učiti rock and roll?
Treba li se u školi učiti rock and roll?

Osnivatelji glazbenog programa School of Rock vjeruju da treba. Jednu školu djeca – upravo zbog toga – jako vole pohađati

Tinejdžeri u školi u jednom virginijskom predgrađu, nedaleko Washingtona, ne sviraju samo za zabavu. Svi oni pohađaju Školu rocka, glazbeni program van redovne nastave. Program School of Rock u 70-ak škola širom Sjedinjenih Država vodi jedna privatna firma. Djeca izaberu koji instrument žele naučiti, a nude se i satovi pjevanja. A skakati po pozornici poput neke rock-zvijezde – to ih nitko ne treba učiti. Emily Volles uči pjevanje jer želi biti rock pjevačica:

"Nikad zapravo nisam prije nastupala, ovo mi je prvi put. Volim nastupati pred ljudima. Tek kad sam došla ovdje, shvatila sam koliko volim biti na pozornici."

Program košta 275 dolara mjesečno. U cijenu je uključen individualni sat za početnike jednom tjedno, te jedna proba za cijelu grupu. Moguće je upisati i napredne satove, a nastavu drže profesionalni glazbenici. Branden Mijares kaže da su ga, prije nego što je došao u Školu rocka, zanimale samo kompjuterske igrice. Do sedmog razreda bio je pravi ‘kompjuterski nerd.’ No, ovaj ga program ne podučava samo glazbi, kaže on:

"Mnogo naučite o samom sebi. Kad kasno navečer sviram gitaru, sviram rifove koje nikad prije nisam svirao. Oni mi, na neki način, govore kako se zapravo osjećam."

Chris Edwards osjeća isto:

"Sviranjem s drugima naučio sam kako se mogu zabaviti. Prije sam bio miran i tih, ali nakon što sam došao ovdje, naučio sam se zabavljati."

No, za Krisa Moorheada, bubnjara i pjevača, School of Rock puno je više od zabave. Ova mu je škola pomogla da prebrodi jedno vrlo tužno razdoblje. Prije deset godina od leukiemije mu je umrla sestra:

"Imao sam osam godina i bio sam jako depresivan. No, s vremenom sam počeo slušati glazbu. Bilo je to jedno teško razdoblje mog života, no onda sam počeo učiti svirati bubnjeve, pa pjevati…i to mi je pomoglo da ga prebrodim. Glazba me je stvarno spasila."

Međutim, sad se Kris bori s vlastitom bolešću. Prije godinu dana dijagnosticirana mu je jedna rijetka vrst raka. Škola rocka mu, kaže, služi kao posebna terapija. Inspiracija su mu prijatelji iz banda i njegova obitelj. Veliku ulogu u svemu tome igra, kaže on, Škola rocka. “Općenito, glazba mi je spasila život, ali i živote mnogih drugih koje znam,” kaže Kris Moorhead.

XS
SM
MD
LG