Linkovi

Treba li se Amerika dodatno zadužiti?


Treba li se Amerika dodatno zadužiti?
Treba li se Amerika dodatno zadužiti?

I sama produžena rasprava o povećanju nacionalnog duga imala bi negativne posljedice, tvrdi Benton Ives iz publikacije Congressional Quarterly: "Indeks Dow Jones bi pao, investitori bi izgubili mnogo novca. Republikanci ne žele da se to dogodi. Zbog toga, republikanski vođe moraju uvjeriti neke svoje zastupnike da sada nije vrijeme za ultimatume i ucjene o ovom pitanju."

Predsjedatelj Zastupničkog doma, republikanac John Boehner, izjavio je da će Sjedinjene Države otplatiti svoj nacionalni dug, međutim – upozorio je Boehner – administracija predsjednika Baracka Obame mora smanjiti državnu potrošnju. Svota na koju se Sjedinjene Države smiju zadužiti – koju je odredio Kongres - mogla bi biti premašena već krajem sljedećeg mjeseca. U Kongresu će se zbog toga uskoro raspravljati o izmjeni ove odredbe, odnosno o dodatnom zaduživanju zemlje. Kako s Capitol Hilla javlja Cindy Saine, debata o ovom pitanju bit će prilično žestoka.

Republikanci su pobijedili na kongresnim izborima u jesen prošle godine zbog toga što se najavili smanjenje državne potrošnje i prestanak nacionalnog zaduživanja. Neki fiskalni konzervativci iz Pokreta Čajanke – izabrani u Kongres na listama republikanaca – najavili su da će glasati protiv povećanja svote na koju se vlada Sjedinjenih Država smije zadužiti. Naime, sadašnja granica – od 14 trilijuna i 290 milijardi dolara uskoro će biti premašena. Negdje između kraja ožujka i sredine svibnja u Kongresu će se vjerojatno glasati o podizanju granice zaduživanja, jer – kako izgleda – vlada svoje programe može jedino tako financirati.

Govoreći o ovoj temi, republikanac John Boehner – predsjedatelj Zastupničkog doma – izjavio je da uopće nije u pitanju da će Amerika u potpunosti otplatiti svoj nacionalni dug. Neplaćanje nije opcija – naglasio je Boehner: "To bi bila katastrofa ne samo za našu zemlju, već za cijelu globalnu ekonomiju. Da podsjetim, glasači su na izborima rekli da žele da se smanji državna potrošnja i da se počnu otvarati nova radna mjesta. Nova radna mjesta se neće otvarati ako zemlja bude u nemogućnosti da otplati svoj dug."

John Boehner je dodao da predsjednik Obama mora pronaći načine da se državni proračun znatno smanji. 'Ako predsjednik želi povećati našu zaduženost, onda se moraju provesti odlučni rezovi u potrošnji' – rekao je Boehner, naglašavajući da će obje stranke u svemu tome morati surađivati. Zastupnički je dom prošli mjesec glasao o neobvezujućoj rezoluciji koja je tražila smanjenje državnog budžeta za petinu.

Predsjednik Obama se ne slaže s tako radikalnim planom, već želi većinu državne potrošnje zamrznuti na pet godina. Predstojnik Obamina ureda, William Daley usprotivio se i samom spominjanju mogućnosti da Amerika prestane otplaćivati svoj dug. To naime plaši investitore i one koji ulažu u američke državne obveznice. "Nitko ne želi da država prestane poštivati svoje dužničke obveze. Vidjeli smo kako to izgleda u inozemstvu. Mi se izvlačimo iz recesije i bilo kakvo spominjanje toga ima loše posljedice po tržište" - rekao je Daley.

Benton Ives iz publikacije Congressional Quarterly kaže da se ekonomski stručnjaci slažu da bi i sama debata o podizanju dužničke svote – ako se produži – štetila američkoj ekonomiji: "Indeks Dow Jones bi pao, investitori bi izgubili mnogo novca. Republikanci ne žele da se to dogodi. Zbog toga, republikanski vođe moraju uvjeriti neke svoje zastupnike da sada nije vrijeme za ultimatume i ucjene o ovom pitanju."

Pored problematike nacionalnog duga, Kongres će raspravljati a potom i glasati o saveznom proračunu za tekuću fiskalnu godinu. I to će biti prilika za žustre debate između demokrata i republikanaca.

XS
SM
MD
LG