Linkovi

'Treba li nam sve to?' - reportaža sa sajma elektronike u Las Vegasu


Consumer Electronics Show u Las Vegasu
Consumer Electronics Show u Las Vegasu

Pamela Sorensen, bloggerica iz Washingtona, kaže da je Apple otvorio novo tržište: "Oko 80 posto mojih prijatelja sada ima iPad. Čak i oni koji imaju PC, a ne Macbooks, imaju iPad. Upravo sam razgovarala s jednom prijateljicom i njoj se iPad strašno sviđa."

Više od 80 tablet kompjutora sličnih Appleovom iPadu predstavljeno je na sajmu elektronike u Las Vegasu zajedno s najnovijim trodimenzionalnim televizorima i drugim uređajima. Kako javlja Mike O'Sullivan, sajam koji je trajao do nedjelje izazvao je dosta uzbuđenja, ali neki se potrošači pitaju žele li i trebaju li im svi ti novi uređaji.

Više od 120 tisuća ljudi došlo je vidjeti nove televizore s kristalno čistim bojama od kojih neke nude trodimenzionalnu sliku bez posebnih naočala. Posjetitelji su se mogli poigrati s najnovijim igricama uključujući one na novoj Microsoftovoj platformi Kinect te vidjeti minijaturne uređaje protiv digitalnih kamera visoke rezolucije koje se nose na ruci.

No najveće uzbuđenje izazvali su tablet kompjutori poput Samsungovog Galaxy Taba koji je pušten u prodaju prije dva mjeseca. Do sada ih je prodano milijun i pol. Trevor Lambert iz Samsunga kaže da je Galaxy Tab zabavni centar koji može stati u vaš džep: "Ovo je iznimno mali uređaj. U njemu se nalazi Samsungov software uz pomoć kojeg možete dobiti pristup tisućama televizijskih emisija i filmova koje kad usnimite možete podijeliti s još pet uređaja Galaxy."

Proizvođač kompjutora Lenovo predstavio je vlastiti tablet kompjutor kao i Toshiba. Kompanija Coby također je stupila na ovo tržište. Predsjednik tvrtke za Ameriku Michael Troetti kaže da oni ciljaju na potrošače koji nisu spremni platiti 500 dolara za Appleov iPad: "Kad pogledate što vam Apple nudi - iPad od 10 inča za 499 ili 599 dolara - mi vam nudimo 10-inčni Coby za 299 dolara."

Milijuni Appleovih iPada prodani su od puštanja u prodaju u travnju no Beth iz Bethestde u Marylandu kaže da ona vjerojatno neće kupiti jedan niti bilo koji drugi tablet kompjutor: "Izgleda mi da je to nešto ekstra, nešto što mi ne treba. Ja nisam veliki korisnik elektronskih uređaja."

No Pamela Sorensen, bloggerica iz Washingtona, kaže da je Apple otvorio novo tržište: "Oko 80 posto mojih prijatelja sada ima iPad. Čak i oni koji imaju PC, a ne Macbooks, imaju iPad. Upravo sam razgovarala s jednom prijateljicom i njoj se iPad strašno sviđa."

Potrošači koji imaju novca uskoro će ga moći potrošiti na druge uređaje koji su izloženi na sajmu u Las Vegasu poput krznate robotske igračke koja košta oko šest tisuća dolara ili nekih automobila, poput Audija, s najmodernijim elektronskim sustavom.

Svjetska ekonomija još uvijek je slaba no analitičari kažu da se hiroviti i neodlučni potrošači mogu nagovoriti da kupe neke nove uređaje.

XS
SM
MD
LG