Linkovi

Neredi u holandskim gradovima zbog COVID ograničenja


Policija u opremi za razbijanje demonstracija stoji na poziciji na ulici u Hagu, tokom demonstracija protiv ograničenja koje je holandska vlada uvela u borbi protiv Kovida 19, 20. novembra 2021.
Policija u opremi za razbijanje demonstracija stoji na poziciji na ulici u Hagu, tokom demonstracija protiv ograničenja koje je holandska vlada uvela u borbi protiv Kovida 19, 20. novembra 2021.

Nemiri su izbili u više gradova širom Holandije u nedjelju, treću noć zaredom kada se policija sukobila sa gomilom bijesnih mladića koji su palili i bacali kamenje u znak protesta protiv ograničenja uvedenih u sklopu borbe protiv širenja Kovida 19.

Nemiri su prijavljeni u gradovima Leuvarden i Groningen na sjeveru, u istočnom gradu Enšede i Tilburg na jugu. U Enšedeu, gdje je izdata uredba o vanrednoj situaciji, policija je palicama pokušala da rastjera gomilu, prema video snimku na društvenim mrežama. U Leuvardenu su policijska vozila gađana kamenjem, a grupe u crnom skandirale su i ispaljivale rakete.

Reagujući na najgore nemire od nemira koji su izbili nakon uvođenja potpunog zatvaranja u januaru, kada je uhapšeno više od 500 ljudi, policija je saopštila da je pet policajaca povrijeđeno tokom noći u subotu i da je najmanje 64 ljudi privedeno u tri pokrajine, uključujući desetine koji su ispaljivali vatromet i bacali ogradu tokom fudbalske utakmice na stadionu Fejenord u Roterdamu.

Najnoviji nemiri počeli su u petak uveče u Roterdamu, gdje je policija otvorila vatru na gomilu koja je narasla na više stotina tokom protesta za koji je gradonačelnik rekao da se pretvorio u "orgiju nasilja".

Četiri osobe za koje se vjeruje da su pogođene mecima koje je ispalila policija ostale su u bolnici u nedelju, navodi se u saopštenju vlasti.

Proteste je izazvalo protivljenje vladinim planovima da se ograniči izdavanje nacionalnih kovid propusnice na ljude koji su se oporavili od bolesti ili su vakcinisani, ali ne i na one sa negativnim rezultatom testa.

Holandija je prošlog vikenda ponovo uvela neke mjere karantina za svojih 17,5 miliona stanovnika u prve tri nedelje u pokušaju da uspori ponovno širenje virusa, ali dnevne infekcije su ostale na najvišim nivoima od početka pandemije.

Neki mladi su takođe bili gnjevni zbog zabrane proslava sa vatrometom u novogodišnjoj noći kako bi se izbjegao dodatni pritisak na bolnice koje su već bile prinuđene da smanje usluge redovne nege zbog porasta broja pacijenata sa Kovidom 19.

Među najozbiljnijim sukobima u subotu uveče bili su oni u Hagu, gdje je povrijeđeno pet policajaca, od kojih jedan ozbiljno, navodi se u saopštenju policije. Policija je izvršila napade na konjima i uhapsila 19 osoba, od kojih je jedna bacila kamen kroz prozor vozila hitne pomoći koja je prolazila.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG