Linkovi

Val prosvjeda zbog ubojstva nenaoružanog crnačkog tinejdžera


Prosvjedi zbog ubojstva Trayvona Martina
Prosvjedi zbog ubojstva Trayvona Martina

Prosvjednici ne odustaju: Trayvonov glas je ušutkan, zato se naši glasovi moraju čuti za njega!

Diljem SAD-a nastavlja se s prosvjednim skupovima i marševima i pozivima za pravdu i pravednost zbog ubojstva nenaoružanog crnačkog tinejdžera kojega je, prije mjesec dana, ustrijelio dobrovoljni kvartovski čuvar hispaničkog porijekla. Policija ubojicu nije uhitila niti pokrenula istragu protiv njega. Ministarstvo pravosuđa istražuje mogućnost podizanja optužnice zbog zločina iz mržnje, a velika porota savezne države Florida ramotrit će idući mjesec (10. travnja) sve dokaze. Više u izvještaju Chrisa Simkinsa...

Iskrsli su novi detalji koji idu u prilog tvrdnjama Georgea Zimmermana da je na Trayvona Martina pucao iz samoobrane. Craig Sonner, Zimmermanov odvjetnik, kaže:

“George Zimmerman je uz slomljeni nos pretrpio i udarac u potiljak. Te večeri, Trayvon Martin je njega napao.”

I Zimmermanov prijatelj Joe Oliver dao je sličan iskaz.

“Trayvon se Georgeu prikrao s leđa i pitao ga u čemu je problem? George je odgovorio da on problema nema; kad je posegnuo u džep za svojim mobitelom, Trayvon ga je iz čista mira udario.”

Zimmerman je Martina prvi put ugledao u večernjim satima 26. veljače, kad je mladić prolazio kroz rezidencijalni dio Sanforda koji je Zimmerman dobrovoljno nadzirao. Zimmerman je pozvao policiju i rekao:

“Ne izgleda mi da tip ima dobre namjere, drogiran je ili tako nešto.”

Policija je Zimmermanu savjetovala da tinejdžera ne prati, ali kasnije, tvrdi Zimmerman, tinejdžer mu se suprotstavio. Evo što kaže Zimmermanov prijatelj Joe Oliver:

“George nije imao nikakve namjere oduzeti nekome život. Danima je poslije plakao.”

Policija nije privela Zimmermana zbog toga što je u Floridi na snazi zakon koji ljudima daje pravo da se u samoobrani koriste smrtonosnom silom.

Smrt Trayvona Martina izazvala je u cijeloj zemlji val negodovanja. Mnogi prosvjednici nose kapuljače, u znak sjećanja na 17-godišnjeg mladića, jer i on je nosio majicu s kapuljačom te večeri, kad je ubijen.

Jedan od njih je Jamie Jones, prosvjednik iz Nashvillea, savezna država Tennessee:

“To je mogao biti moj sin, bilo čiji sin. Trayvonov glas je ušutkan, zato se naši glasovi moraju čuti za njega.”

“Nepodnošljivo mi je sjediti i slušati kako kleveću mog sina,” rekao je otac Trayvona Martina.

Dok protesti jačaju, po broju i po intenzitetu, Martinovi roditelji tvrde da je rasa bila razlog smrti njihova sina i zahtjevaju uhićenje Georgea Zimmermana. Martinova majka Sabryna Fulton kaže:

“Znam da svoje dijete ne mogu vratiti, ali za promjene ću se boriti, da se isto ne bi dogodilo i nekoj drugoj obitelji.”

Slučaj zaokuplja pozornost američke javnosti. Prosvjednici kažu da će nastaviti s demonstracijama, kao simbolični znak solidarnosti za Trayvona Martina.

XS
SM
MD
LG