Linkovi

TI BiH: Posebno opasno stanje u tužilaštvima


Ivana Korajlić i Srđan Blagovčanin predstavili istraživanje percepcije korupcije
Ivana Korajlić i Srđan Blagovčanin predstavili istraživanje percepcije korupcije

Bosna i Hercegovina (BiH) ne bilježi nikakav napredak na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala (TI) BiH.

Rezultati istraživanja za 2016. godinu smjestili su BiH na 83. mjesto od ukupno 176 zemalja svijeta. Na skali od nula do 100, gdje nula predstavlja ekstremnu korumpiranost, BiH je dobila ocjenu 39.

Upoređujući rezultate BiH sa prethodnim godinama, Ivana Korajlić, program menadžer za odnose s javnošću TI BiH, kaže da napretka nema.

„Čak smo u nekom padu u odnosu na 2012. i 2013. godinu”, dodala je ona.

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora TI BiH, objasnio je zašto se BiH ne može pohvaliti nikakvim napretkom u borbi protiv korupcije, a što se pokazuje i kroz ovo istraživanje.

„Mi vidimo političku korupciju kao ključni problem. Dakle, korupcija koja je skopčana sa najvišim donosiocima odluka”, rekao je on.

Navodi da se ključni kanali izvlačenja sredstava ilegalnim putem iz javnog sektora prema političkim partijama nalaze u javnim preduzećima, te postupcima nabavki.

Žarište u pravosuđu

Drugo žarište korupcije ova organizacija vidi unutar pravosuđa.

„Smatramo da je stanje unutar pravosudnih institucija poprimilo vrlo drastične i zabrinjavajuće razmjere”, kaže on.

TI BiH smatra kako se od prvosudnih institucija, koje bi trebale da budu nosioci u borbi protiv korupcije, ne može očekivati da se uhvate u koštac suzbijanja korupcije.

„Posebno opasnim smatramo stanje u tužilaštvima”, kaže Blagovčanin.

Unazad pola godine, javnost barem jednom mjesečno sazna da je pokrenuta istraga protiv nekog od nosilaca pravosudnih funkcija zbog sumnje u korupciju ili neke druge kriminalne radnje.

„Mi zapravo smatramo da, ukoliko nema napretka na polju suzbijanja korupcije, ne možemo govoriti o napretku u bilo kojoj drugoj reformskoj oblasti”, naveo je Blagovčanin.

Kada se pogledaju zemlje regije na Indeksu percepcije korupcije za 2016. godinu, lošije od BiH su Kosovo i Makedonija, koja je najviše nazadovala, dok je Hrvatska najbolje ocijenjena.

Najbolje rangirane zemlje su Danska, Novi Zeland, Finska, Švedska i Švicarska, a najgore Somalija, Južni Sudan, Sjeverna Koreja, Sirija i Jemen.

TI BiH je koristio 13 različitih izvora podataka koji se direktno ili indirektno odnose na nivo korupcije, a na osnovu kojih su i dodijeljene ocjene.

XS
SM
MD
LG