Linkovi

Odgovor većine u BiH: Prijava korupcije nije društveno prihvatljiva


Ivana Korajlić kaže da se građani boje prijaviti korupciju
Ivana Korajlić kaže da se građani boje prijaviti korupciju

Dok je Bosna i Hercegovina (BiH) u kategoriji zemalja koje imaju veliki problem sa korupcijom, većina ispitanika u BiH smatra da nije društveno prihvatljivo prijaviti korupciju, pokazuje istraživanje Transparency International.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja svsrtali su BiH u rang sa Rusijom, Ukrajinom, Jermenijom, Kazahstanom, Litvanijom i Moldavijom, odnosno zemljama koje su dobile su negativne ocjene po svim kriterijima.

„Kao najkorumpiraniji sektori ili sektori koji su najpodložniji korupciji, građani vide političare, zapravo javne zvaničnike. Prije svega, vladine dužnosnike, članove parlamenta, predsjednike, premijere”, rekla je Ivana Korajlić iz Transparency International BiH.

Istraživanje je uključilo ispitivanje 60.000 građana u 42 zemlje Evrope i Centralne Azije. U BiH je ispitiano oko 1.500 građana.

Na pitanje da li je zastupljenost korupcije manja u odnosu na prije četiri godine, 65 posto građana BiH je odgovorilo negativno, a devet posto pozitivno, dok ostali nisu iznijeli mišljenje.

Oko 80 posto građana BiH je negativno ocijenilo rad vlasti u borbi protiv korupcije, a slično su odgovorili i ispitanici u Španiji, te Ukrajini i Moldaviji.

Kada je riječ o davanju mita, ispitanici su izdvojili saobraćajnu policiju i zdravstveni sektor. Oko 25 posto anketiranih je kazalo da je dalo mito saobraćajnim policajcima, a približno toliko u zdravstvu.

Međutim, kako kaže Korajlić, generalni je zaključak da građani BiH i dalje nisu spremni prijaviti korupciju.

Strah od posljedica, neće biti ništa učinjeno, korupciju je teško dokazati, odgovori su koji dominiraju na pitanje zašto većina ljudi se ne odlučuje na prijavu.

„Samo 36 posto građana smatra da mogu napraviti neku promjenu ukoliko prijave korupciju ili se suprotstave”, dodala je ona.

Korajlić napominje da je u BiH potrebno stvoriti uslove kako bi se oni koji prijavljuju korupciju osjećali sigurnije.

„A toga nema bez, prije svega, veoma snažnih zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, institucija nezavisnih koje će zakone primjenjivati. Kod nas to još uvijek ne funkcioniše, niti imamo zakone na svim nivoima usvojene. Tamo gdje imamo, na državnom nivou, još uvijek to ne funkcioniše na pravi način”, rekla je Korajlić.

Prema riječima Korajlić, većina ispitanih građana BiH smatra da nije uopšte društveno prihvaćeno da se prijavljuje korupcija. Takav odgovor zabilježen je kod 53 posto ispitanika.

„Među najvećim problemima i dalje, a što su prikazala naša istraživanja i ranije, prije svega su nezaposlenost, na drugom mjestu je kriminal i na trećem korupcija, odnosno davanje mita”, kaže Korajlić.

XS
SM
MD
LG