Linkovi

SAD: “Marsha je William kojeg sam zavoljela i volim 29 godina, otac moje djece...“


"Kada se Rachel otvorila, priznala da voli djevojke, ja sam sebi rekla... ako je ona smogla snage da to kaže, zašto da i ja ne kažem da sam trasngender"

Kontroverze nakon usvajanja zakona u saveznoj državi Sjevernoj Karolini o korištenju javnih toaleta u skladu sa biološkim polom upisanim u rodni list se nastavljaju. Kontroverze, dileme i predrasude prate i pritišću i one čije tajne o spolnom indetitetu sada sve češće izlaze na vidjelo. Kako se sa tim nose osobe koje su u neposrednom, vrlo bliskom odnosu sa transgenderima, onima koji su, čudnom igrom prirode, promijenili spol. Jedan bračni par iz Charlotte-a u Sjevernoj Karolini prebrodio je probleme te vrste, porodični sklad je očuvan.

"Prvo što me pitaju je.... jesi li dobro, kao se nosiš sa tim. To je ono što svi žele znati... Odgovaram da sam dobro" - kaže Andrea Tegard, govorići o braku sa Williamom Tegardom, suprugom nedavno promijenjenog pola. Andrea je promjene počela uočavati u spavaćoj sobi.

Za Williama, sada Marshu, prvi znaci javili su se u djetinjstvu:

"Prisjećajući se dječačkog doba, sjećam se dana i vremena kada sam se radije igrala sa djevojčicama, želljela da mi one budu prijatelji, ali okruženje mi je govorilo.... ti si dječak, igraj bezbol, igraj fudbal."

Marsha je, kao William, punih šest decenija gušila, duboko tajila sklonost drugom polu. Kao mladić, bila je podoficir u mornarici, zatim svećenik, suprug i otac sve do dana kada je kćerka prišla ocu i rekla da je lezbijka.

"Kada se Rachel otvorila, priznala da voli djevojke, ja sam sebi rekla... ako je ona smogla snage da to kaže, zašto da i ja ne kažem da sam trasngender" – kaže Marsha.

Andrea, supruga, podržala je muževljeve promjene, prebrodila sav košmar i ostala u braku:

"To je za mene i dalje ista osoba. Znam da je to zbunjujuće, ali Marsha je William kojeg sam zavoljela i volim 29 godina, otac moje djece. Duboko u meni... to je isto."

U Sjevernoj Karolini na snazi je, kako rekosmo, zakon kojim se transgenderima zabranjuje da koriste javne toalete prema promijenjemom polnom identitetu. Taj zakon, sticajem okolnosti, pogađa i Tegardove, ponajviše Marshu:

"Ne želim biti u oku javnosti. Želim u miru, kada to moram, ući u javni toalet i otići kući."

Tu želju, tu potrebu, osjećaju mnogi drugi transgenderi.... Njihove duboke osobne patnje, stresovi i traume postali su dijelom široko raširene javne debate.

SAD: “Marsha je William kojeg sam zavoljela i volim 29 godina, otac moje djece...“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

XS
SM
MD
LG