Linkovi

SAD: Kontroverza oko toga u koji toalet trebaju ići transgender osobe - muški ili ženski?


Pravna bitka je intenzivirana između američke vlade i savezne države Sjeverne Karoline zbog kontroverznog zakona Sjeverne Karoline, kojim se zahtijeva da transgender osobe koriste toalet koji odgovara njihovom spolu po rođenju, a ne onaj sa kojim se oni identificiraju. Kako izvještava Michael Bowman, ministarstvo pravde je jučer podnijelo sudsku tužbu samo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Karolina odbila odustati od toga zakona, i započelo je sudsku tužbu protiv federalne vlade.

Ministarstvo pravde u Obaminoj administraciji navodi da su transgender osobe zaštićene federalnim zakonom, te da takozvani prijedlog zakona o toaletu u Sjevernoj Karolini ne može opstati.

Zakon i guverner Sjeverne Karoline stavljaju tu državu u direktnu suprotnost federalnim zakonima kojima se zabranjuje diskriminacija na osnovu spola i spolnog identiteta. Oni su zapravo doveli do diskriminacije koju sponzorira država i koja je usmjerena protiv transgender osoba, kaže Loretta Lynch, američka ministrica pravde.

Federalni zakon zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola, ali ne spominje konkretno transgender osobe. Guverner Sjeverne Karoline McCory zahtijeva odluku o pravnoj interpretaciji ministarstva pravde.

Obamina administracija u ovom trenutku zaobilazi kongres pokušavajući da izmijeni zakon i uspostavi jednu politiku po pitanju korištenja toaleta, svlačiona, pa čak i tuševa, rekao je Pat McCrory, guverner Sjeverne Karoline.

Ali Bijela kuća na to pitanje gleda drugačije.

Ono što je Sjeverna Karolina donijela na specijalnoj jednodjevnoj sjednici nije u skladu sa idealima o jednakosti i pravdi koje toliko njegujemo u ovoj zemlji, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Sjeverna Karolina se već suočava sa posljedicama, jer neke kompanije zaustavljaju poslovanja, a muzičari otkazuju koncerte u znak protesta protiv tog državnog zakona. U centru kontroverze su transgender osobe, mala manjina koja je privukla pažnju nekih socijalnih konzervativaca.

Neko u svojim mislima želi biti osoba koja uopće nije. Upravo kao što se neko ko nije predebeo pogleda u ogledalo i misli da je predebeo, kaže Mat Staver, iz grupe za promociju tradicionalnih vrijednosti Lyberty Council.

Jay Brown je rođen kao žensko.

Ja sam otac, imam dvije male kćerke, i suprugu sa kojom sam oženjen već više od jedne decenije. Ja nisam monstrum kakvog me neki žele prikazati, kaže Jay.

Prošle je godine vrhovni sud legalizirao brakove osoba istog spola. Sada je u toku nova bitka zbog transgender osoba i načina na kojeg se prema njima postupa.

XS
SM
MD
LG