Linkovi

TRUMP UPOZORIO SJEVERNU KOREJU: Nemojte nas potcijeniti i ne iskušavajte nas


Američki predsjednik Donald Trump tokom govora u južnokorejskoj Nacionalnoj skupštini
Američki predsjednik Donald Trump tokom govora u južnokorejskoj Nacionalnoj skupštini

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump oštro je upozorio sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u srijedu, poručivši mu da ga oružje koje stiče "ne čini bezbjednijim, već da njegov režim dovodi u smrtonosnu opasnost''.

U govoru, koji je održao nekoliko sati pošto je odustao od posjete dobro obezbjeđene korejske demilitarizovane zone, zbog loših vremenskih uslova, Trump je pozvao sve nacije da se ujedine u "izolovanju brutalnog režima Sjeverne Koreje - kako mu ne bi dozvolili bilo koji oblik podrške, snabdijevanja ili prihvatanja".

"Danas, nadam se da govorim ne samo za naše dvije zemlje, već za sve civilizovane nacije, Sjevernoj Koreji poručujem: Nemojte nas potcijeniti. I ne iskušavajte nas'', rekao je Trump tokom obraćanja zakonodavcima u Južnoj Koreji. "Mi ćemo braniti našu zajedničku bezbjednost, naš zajednički prosepritet, i našu svetu slobodu".

Trump je trebalo da nenajavljeno poseti demolitarizovanu zonu rano ujutro u srijedu, usred povišenih tenzija sa Sjevernom Korejom, zbog nuklearnog programa Pjongjanga.

Predsjednički helikopteri na zemlji posle neuspješne posjete demilitarizovanoj zoni.
Predsjednički helikopteri na zemlji posle neuspješne posjete demilitarizovanoj zoni.

Predsednički helikopter Marine One napustio je Seul u zoru, i skoro stigao do demilitarizovane zone, kada je pet minuta prije očekivanog dolaska u zonu morao da se vrati zbog loših vremenskih uslova.

Novinari koji su putovali drugim helikopterom, u pratnji predsjednika, vidjeli su maglu kroz prozore letjelice, a vidljivost je prema izvještajima meteorologa bila manja od jedne 1.6 kilometara. Piloti, navode zvaničnici, nisu mogli da vide drugi helikopter u vazduhu.

Portparol Bijele kuće kaže je da je predsednik Trump bio prilično iznerviran zato što nije mogao da posjeti demilitarizovanu zonu.

Prije nego što je Trump krenuo u Aziju, jedan zvaničnik Bijele kuće odbacio je mogućnost posjete demiltarizovanoj zoni, tvrdeći da predsjednik nema vremena u svom rasporedu i da su te posjete malo postale "kliše".

Međutim, objašnjeno je da je posjeta bila planirana mnogo prije Trumpovog odlaska u Aziju, ali da je držana u tajnosti iz bezbjednosnih razloga.

Trump je trebalo da poseti demilitarizovanu zonu sa predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom, koji je putovao odvojeno i sletio 20-tak minuta vožnje od nje.

Po povratku u Seul, zvaničnici administracije nadali su se da bi mogli da sačekaju da se vrijeme popravi i probaju da ponovo slete u demilitarizovanu zonu, ali vremenski uslovi to nisu dozvolili.

Nekoliko sati poslije neuspješne posete demilitarizovanoj zoni Trump je govorom u Nacionalnoj skupštini Južne Koreje okončao dvodnevnu posjetu toj zemlji i krenuo u Peking, narednu stanicu svoje turneje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG