Linkovi

Trumpova administracija ukida Obamine smjernice o rasi na univerzitetima


Arhiva - Akira Lee, studentkinja Visoke škole Roosevelt, popunjava svoju aplikaciju u školi u Washingtonu.
Arhiva - Akira Lee, studentkinja Visoke škole Roosevelt, popunjava svoju aplikaciju u školi u Washingtonu.

Trumpova administracija ukinula je pravila koja upućuju koledže i univerzitete da povećaju raznolikost razmatrajući rasu prilikom prijema studenata i đaka.

Sekretar za pravosuđe Jeff Sessions dao je saopštenje u utorak u kome se kaže da su smjernice iz Obamine ere, koje nude pravne preporuke školama prema kojima treba da imaju u vidu rasu kao faktor za prijem, "nepotrebne, prevaziđene i nekozistentne sa postojećim zakonima ili da su na druge načine nepravilne".

Taj potez će omogućiti koledžima i univerzitetima da preduzmu rasno neutralni pristup studentima čiji upis razmatraju, što poništava prethodnu politiku prema kojima obrazovne institucije treba da imaju u vidu rasu sa ciljem postizanja diverziteta.

Anurima Bhargava, koja je predvodila sprovodioce građanskih prava u školama tokom Obamine administracije, kaže da su smjernice bile ponuđene školama koje su razmatrale trajno zakonsko praktikovanje afirmativne akcije ("pozitivne diskriminacije").

"Ovo je čisto politički napad od kog niko neće imati koristi", rekla je ona za Wall Street Journal, koji je prvi objavio priču.

Grupe za građanska prava takođe su brzo osudile potez.

Lily Eskelsen Garcia, predsjednica Nacionalne asocijacije za edukaciju, kaže: "Afirmativna akcija se dokazala kao najefikasniji način stvaranja diverziteta i inkluzije u učionicama".

Ona je rekla da saopštenje podiže uloge u okruženju pred postavljenje sudije Vrhovnog suda.

Najnovija značajna presuda suda učvrstila je afirmativnu akciju na koledžima po pitanju rase, kao jednu od mnogih faktora prilikom procesa upisa. Mišljenje je napisao sudija Anthony Kennedy, koji je nedavno najavio svoje penzionisanje, što je predsjedniku Trumpu dalo šansu da ga zamijeni sudijom koji bi bio skeptičniji po pitanju pograma za upis koji uzimaju u ubzir i etnicitet.

Ali, pristalice ovakvog poteza kažu da postoje drugi načini pored afirmativne akcije za stvaranje raznovrsnije studentske populacije.

"Postoji socio-ekonomski argument", kaže za Fox News Ilya Shapiro, viša saradnica na Cato institutu. "Ali, takođe se teži boljem postignuću u visokim školama, boljim paketima finansijske pomoći i smanjenju drugih prioriteta poput onih za studente prava i sportiste".

Potez Trumpove administracije dolazi u trenutku kada Sekretarijat za pravosuđe istražuje da li Harvardov univerzitet diskriminiše studente Amerikance-Azijate namećući im više standarde za upis. Istraga je otkrila da su prošle godine zvaničnici za građanska prava u Obaminoj administraciji odbili sličnu žalbu.

U drugoj akciji, u tužbi iz 2014. za koju se očekuje da stigne na suđenje u oktobru, tvrdi se da je Harvard namjerno diskriminiše Amerikance-Azijate postavljajući limit na broj studenata Azijata koji mogu da se upišu.

U sličnom slučaju iz 2013, koji je pokrenuo Edward Blum, pravni aktivista protiv rasnih i etničkih diskriminacionih kriterijuma, protiv Univerziteta u Teksasu-Austinu, nije uspio da dokaže da je univerzitet davao prednost studentima iz redova manjina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG