Linkovi

„Trumpov plan za infrastrukturu je fantazija”


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Predsjednik SAD Donald Trump objavio je svoj plan za ulaganje u puteve, mostove, luke i aerodrome. Želi da Kongres odobri 200 milijardi dolara u narednih 10 godina za renoviranje infrastrukture i tvrdi da će države i privatni sektor stimulisati još investicija u vrijednosti od 1.500 do 1.700 milijardi dolara. Kritičari, međutim, ovaj plan smatraju nerealnim.

Ulaganje u infrastrukturu bilo je jedno od Trumpovih glavnih obećanja iz kampanje. Ovaj plan će, kako tvrdi, podstaći do sada najveće investicije u infrastrukturu u američkoj historiji.

„Ovakav okvir će obezbjediti do sad neviđenih 1.500 do 1.700 milijardi dolara investicija u infrastrukturu. Biće mnogo javno-privatnog partnerstva i tako će sve biti završeno u roku i granicama budžeta. Ubrzaće se i proces dobijanja dozvola, sa sadašnjih deset godina na dvije, ili čak jednu godinu”, obrazložio je Trump.

Neki analitičari Trumpov plan smatraju kao nerealan. Među njima je i Ryan Collins iz Centra za američki progres.

„Ako pitate bilo kojeg ekonomistu ili nekoga ko ima veze sa matematikom – reći će vam da je ovo čista fantazija”, kaže Collins.

On kaže da je Trumpov plan posebno problematičan zbog toga što su poreskom reformom predviđene drastične olakšice za infrastrukturne projekte. Ocjenjuje i da će privatni investitori uložiti novac samo ako od toga budu imali veliku dobit.

„Vjerovatno će poskupiti putarina, i sve takse koje plaćaju korisnici – jer će se investitorima jedino to isplatiti. Oni koji ulažu novac će tako morati da popune rupu koju je ostavila država, jer ona ne ulaže dovoljno novca za sve što je potrebno”, naveo je.

Collins podsjeća da je privatizacija autoputeva u nekim državama rezultirala toliko skupim putarinama da ljudi ne mogu da ih priušte. Ako države budu ulagale u infrastrutkturu, moraće i da podignu poreze.

Demokrate u Kongresu su odbacile prijedlog i tvrde da omogućava bogaćenje velikih korporacija na račun poreskih obveznika. Smatraju da troškovi za infrastrukturu treba da budu do hiljadu milijardi dolara, što bi povećalo ionako visok američki javni dug.

Trumpov plan za infrastrukturu samo je dio prijedloga budžeta vrijednog 4.400 milijardi dolara – koji takođe predviđa povećanje američkog deficita.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG