Linkovi

Trump više puta nazvao Haiti i Afriku "us..nim zemljama"


Arhiva - Predsjednik SAD Donald Trump
Arhiva - Predsjednik SAD Donald Trump

Predsjednik Donald Trump zapanjio je zakonodavce na sastanku o imigraciji u Bijeloj kući, kada je više puta govorio o Haitiju i afričkim nacijama kao o "us--nim zemljama" ("sh--hole ceountries").

"Zašto imamo sve te ljude iz us--nih zemalja koji dolaze ovamo", upitao je predsjednik, kako su prvo izvijestili mediji uključujući Washington Post, New York Times i CNN. Taj grubi termin znači prljavštinu i siromaštvo.

Trump je rekao da bi SAD trebalo da dozvole ulazak više ljudi iz mjesta kao što je Norveška, čiji se premijer susreo sa njim u Bijeloj kući u srijedu.

Odgovor Bijele kuće

Nakon što su mediji, uključujući i Glas Amerike, uputili pitanja, portparol Bijele kuće Raj Shah izdao je saopštenje u kome se kaže da će predsjednik prihvatiti samo imigracione sporazume koji se "adekvatno odnose prema sistemu lutrije za vize i lančane migracije - dva programa koji štete našoj ekonomiji i omogućavaju teroristima da uđu u našu zemlju".

Lančana migracija je termin koji koriste kritičari imigracije i koji se odnosi na sistem koji dozvoljava rođacima da sponzorišu dolazak članova njihovih porodica u SAD.

Odgovor iz Bijele kuće nije demantovao da je predsjednik upotrijebio grub jezik kada je govorio o Haitiju i Africi.

Takođe se kaže da će Trump uvijek odbijati "privremene, slabe i opasne mjere koje... podrivaju imigrante koji traže bolji život u SAD legalnim putem".

Glas Amerike došao je do kabineta američkih zakonodavaca koji su, prema izvještajima, prisustvovali sastanku. Pomoćnici zakonodavaca koji su prisustvovali sastanku odbili su da komentarišu Trumpove opaske, prenio je AP.

Trump je više puta načinio opasku dok je senator Dick Durbin, demokrata iz Ilinoisa, objašnjavao glavne dijelove sporazuma koji su postigli šestoro senatora iz obje partije i koji štiti gotovo 800.000 mladih imigranata od deportacije i pojačava graničnu kontrolu, piše Washington Post.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG